Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 dolog az otthonodban, ami megbetegíthet

Az egészségére mindenki igyekszik vigyázni - vitaminokat szedünk, napvédő krémet használunk, vigyázunk, hogy ne fázzunk meg. Ám azt talán nem is sejtjük, hogy az otthonunkban is vannak komoly kockázati tényezők. Ezek közül mutatunk hetet!

A cipő

Dr. Charles Gerba, az arizonai egyetem mikrobiológusának vizsgálatából kiderült, hogy cipőink bizony nagyszámú baktériumot tartalmazhatnak. A kísérletben 10 ember vett részt, akik egy teljesen új cipőt kezdtek viselni a hét elején. A hét végén pedig megvizsgálták, mennyi baktérium található ezeken a cipőkön: a külső részen átlagosan 421 000 db baktériumot, a belső részen pedig 2887 db baktériumot találtak. Ezek nagy része ráadásul olyan ürülékből származott, ami a nyilvános vécékben vagy az utcán és a fűben került rájuk.Tehát ha bemész a cipőddel a lakásodba, ezt mind magaddal viszed. Éppen ezért érdemes egyből levenni a cipőt, amint hazaérsz és gyakran tisztítani, mind a cipőket, mind az előszoba padlóját.

A penész

A penész komoly légzőszervi panaszokat és egyéb egészségügyi károsodást is okozhat a szervezetben, mindezt úgy, hogy nem is biztos, hogy tudod, hogy jelen van az otthonodban. A szakemberek összegyűjtöttek néhány helyet a lakásban, amit fontos, hogy leellenőrizz, mert kedvelt helyei a penésznek:

  • A vécétartály és a fal közötti rész
  • A padló és a kád közötti rész
  • A kád vagy a mosogató festett tömítése
  • A ritkán szellőztetett szekrények és a szekrények mögötti rész
  • A gyenge fürdőszobai ventilátor
  • A ritkán tisztított páraszűrő
  • A hűtőszekrény mögötti rész
  • A penészt hidrogén-peroxiddal ajánlott tisztítani, úgy, hogy 3 percig rajtahagyod, mielőtt letörlöd, de mindehhez megfelelő öltözet ajánlott, olyan ruházat, ami véri a bőrödet és maszk, hogy ne tudd belélegezni

A légfrissítők

Az illatosított spray-kben számos vegyi anyag megtalálható. Lehet bennük aceton, benzaldehid, benzil-acetát, alkohol, kámfor, etanol, etil-acetát, limonén, vagy akár ezek mindegyike. Ezek belélegezve központi idegrendszeri rendellenességeket, szédülést, émelygést, rossz koordinációt, zavaros beszédet, álmosságot, a száj, a torok, a szem, a bőr irritációját okozhatják, valamint károsíthatják tüdőt és a vesét. Tehát érdemes inkább természetes illatosítókat használni.

Az égők

Ha a bőr védelméről van szó, a legtöbben a kültéri ultraibolya sugárzásra koncentrálunk. Azonban sokan észlelték, hogy bár egész nap bent tartózkodtak mégis romlott a bőrük állapota, például szeplők jelentek meg rajta. Ennek az az oka, hogy sok energia hatékony izzó is UV-kibocsátással bír. Van egy foszforréteg, amely beborítja az izzó belsejét, és az UV elnyelése a célja. Számos tanulmány kimutatta azonban, hogy a foszforbevonatban gyakran előfordulnak repedések, így pedig nem védenek megfelelően. Az UVA tartomány nem okoz napégést, ám súlyosan károsítja a bőrt, ami a bőr vékonyodásához, szeplőkhöz és elszíneződéshez vezethet.

Az elektronikai eszközök

A kék fény éjszakai expozíciója - például televízió, számítógép vagy mobiltelefon használata - közvetlenül elalvás előtt alvászavarokhoz vezethet, mert megzavarja a melatonin-szabályozást. A spektrum kék vége felé hajló fény hasonló a természetes napfényhez, amelyet dél körül láthatunk, ekkor vagyunk a legaktívabbak. Így a szervezetünk a kék fény érzékelésekor azt hiheti, hogy megint ez az időszak következik. Ezért fontos az elektronikai eszközeink lefekvés előtti használatának mellőzése, vagy legalább az éjszakai mód bekapcsolása.

A porzsák

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság tanulmánya megállapította, hogy a porszívózsákok baktériumok, penészgombák, endotoxinok és allergének tárhelyei. Amikor pedig porszívózunk, abból a célból, hogy a lakásunk tisztább legyen, ezek a kórokozók a levegőbe kerülnek. Ezért fontos a porzsák gyakori cseréje és a porszívó alkatrészeinek rendszeres tisztítása.

A háziállataink holmija

Az NSF Nemzetközi Csíravizsgálat megállapította, hogy egy háziállat tálkájában átlagosan 473 828 mikroorganizmus van 10 négyzetcentiméterenként. A játékaikon pedig átlagosan 10 362. Ez annak is köszönhető, hogy napokig, sőt sokszor hetekig nem tisztítjuk le őket. Ezért feltétlenül szükséges, hogy naponta elmossuk a kedvencünk tálkáit és rendszeresen tisztítsuk a játékait is, valamint mindig mossunk kezet, ha hozzáértünk ezekhez. A kisállatok játékait lehetőség szerint tartsuk elkülönítve, semmiképp sem saját használati tárgyaink között.

5 DOLOG A KONYHÁDBAN, AMI MEGBETEGÍTHET>>> 

5 ÉLELMISZER, AMI NÖVELI A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK KOCKÁZATÁT>>> 

ÓVATOSAN A ZÖLD TURMIXSZAL: A TÚZOTT FOGYASZTÁSA MEGBETEGÍTHET!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss