Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elfogyott a túró? 7 dolog, amivel helyettesítheted!

default user icon
MME
A túró alacsony zsírtartalmú, ízletes fehérjeforrás, amit önmagában is szívesen fogyasztunk, de édes és sós ételekben is gyakori összetevő. Mit tehetünk, ha éppen nincs otthon, amikor szükség lenne rá? Ahelyett, hogy a boltba rohannánk, gondoljuk végig, mi van a hűtőben, és próbáljunk meg helyettesítőt találni!

A túró igazán sokoldalúan felhasználható élelmiszer: ehetjük gyümölccsel, paradicsommal, granolával, adhatjuk salátákhoz, készíthetünk belőle mártogatóst, körözöttet, süthetünk vele – ezért is lehet kellemetlen, ha sütés/főzés előtt jövünk rá, hogy elfelejtettünk venni. A jó hír, hogy viszonylag sok túró-alternatíva létezik. A recepttől függ, hogy melyik működik jól, hiszen például a süteményben használt helyettesítő nem biztos, hogy jó lesz a lasagnához vagy más sós ételhez.


Ricotta sajt

A legjobb megoldás akár sós, akár édes ételben kell helyettesíteni a túrót. Kicsit krémesebb és könnyebben kenhető a túrónál, íze enyhén édes. A ricotta egy olasz sajt, amely más sajtok, például a mozzarella vagy a provolone gyártása során keletkezett savómaradványból készül. Több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a túró, viszont kevesebb benne a  cukor és a nátrium. Könnyű, puha textúrája kiváló helyettesítővé teszi a lasagna, a cannelloni és más típusú tésztákban. Adhatjuk süteményekhez, édes ételekhez is. Használjunk ugyanannyi ricottát, minta receptben előírt túró mennyisége.

"Cottage Cheese"

Nagyon hasonlít a túróhoz, de valójában egy friss sajt, ami bár oltóanyaggal készül, nem erjesztett, nem érlelt. Érdekessége, hogy egy speciális eljárásnak köszönhetően a készítés során a tejből apró gömböcskék, sima felületű kis göbök állnak össze. Íze selymesebb, mint a túróé, miközben nem krémes. Laktózérzékenyek nem fogyaszthatják. 100 g túrót 100 g cottage cheese-el helyettesíthetünk. Édes és sós ételekben is remek helyettesítője a túrónak. Azzal számoljunk, hogy krémesítése nem egyszerű, főleg olyan ételeknél működik jó helyettesítőként, ahol rögös túrót használnánk.

 

Görög joghurt

A görög joghurt a túró népszerű helyettesítője. Magas fehérjetartalma, alacsony kalória- és cukortartalma miatt remek nassolnivaló. Gazdag kalciumban és a B-12-vitaminban, valamint probiotikumokban, amelyek erősítik az emésztőrendszer egészségét. A görög joghurt nem más, mint átszűrt (savótól megszabadított) joghurt, ezért sűrű, krémes az állaga. Íze édes, így ha a túró enyhén savanykás ízére van szükség adjunk hozzá például citromlevet vagy ecetet. A görög joghurt több nedvességet tartalmaz, mint a túró, ezért csökkenteni kell az ételek folyadéktartalmát, amikor a túrót görög joghurttal helyettesítjük.

Tojásfehérje

Kiváló tejmentes, ám magas fehérjetartalmú és alacsony kalóriatartalmú túróhelyettesítő a tojásfehérje. A magas zsírtartalmú tojássárgájától eltérően a tojásfehérje nem tartalmaz koleszterint és szinte semmilyen zsírt, viszont vitaminokban és nyomelemekben gazdag. A legtöbb sós ételben keményre főzve és apróra darabolva helyettesíthetjük vele a túrót, édességekben viszont nem működik.

Tofu

A tofu nem tejfehérje-forrásként a vegánok és vegetáriánusok kedvelt alternatívája. Alacsony koleszterin- és zsírtartalma, ezért ideális túróhelyettesítő. A tofuban található szója izoflavinok csökkentik az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet a szervezetben, és jótékony hatással vannak a szív egészségére. A tofut pépesítsük vagy morzsoljuk, míg hasonlóvá nem válik a túró textúrájához. Jó helyettesítő tésztaételekben, péksüteményekben, süteményekben. Vegyük figyelembe, hogy szójatartalma miatt íze kissé más, mint a túróé!

Feta sajt

A feta sajtot juhtejből vagy kecsketejből készül, gyöngyfehér színű, lágy tapintású sajt. Fantasztikus tápanyagforrás, védi az emésztőrendszer egészségét. Jól helyettesíthetjük vele a túrót, különösen sós ételekben, de süteményekhez is adhatjuk. Ugyanannyi feta sajtot használjunk, mint a receptben írt túró mennyisége.


Cheddar sajt

A szükség nagy úr: vészhelyzetben durvára reszelt cheddar sajtot is használhatunk túró helyett. Elsősorban sós ételekben állja meg a helyét helyettesítőként, de ha bevállalunk egy kis extrém állagot és ízvilágot, akár édességbe is megpróbálhatjuk. Ugyanannyi cheddar sajtot használjunk helyettesítésre, mint a receptben ajánlott túró mennyisége.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss