Összeállítottunk egy tiltólistát:
1. Forró folyadék
Pl. a gombnyomásra krémessé pürésíthető zöldséglevest tűzforrón soha ne öntsd a mixerbe! Máskülönben a lezárt fedő alatt keletkező gőztől túlnyomás keletkezik, ami ledobhatja a tetőt, és a leves szétspriccel a konyhában. A balesetveszélyt megelőzendő hagyd hűlni a tűzről levett folyadékot a fazékban legalább 5 percig, majd csak félig töltsd meg vele a kelyhet, és turmixolás közben tartsd lenyomva a fedelét egy konyharuha segítségével.
2. Főtt burgonya
Turmixgéppel ne próbálj meg krumplipürét készíteni! Az éles pengék pillanatok alatt túlságosan finom péppé változtatják a burgonyát, és a felszabaduló keményítőtől a massza élvezhetetlenül ragacsos vagy folyós lesz. Maradj a fáradságos, de kockázatmentes kézi módszereknél!
3. Aszalt gyümölcs és paradicsom
A méregdrága profi gépek számára ezek sem jelentenek problémát, ám egy szerényebb teljesítményű háztartási mixerben a szárított gyümölcsről vagy zöldségről leváló első darabkák könnyen a pengékre tapadnak, és megnehezítik a további aprítást, valamint a mosogatást. Ha lusta vagy késsel összevágni a piros pestóhoz a napon szárított és nem olajban eltett paradicsomot, áztasd be meleg vízbe, hogy felpuhuljon, mielőtt a gépben landol.
4. Szemes kávé
Műszaki akadálya ugyan nincs, de csak akkor szórj a kehelybe babkávét, ha nincs más megoldás! A turmixgép nem fogja olyan egyenletesre őrölni, mint egy kávédaráló. Ha a frissen őrölt kávé illata mellett fontos szempont a kényelem, szerezz be egy elektromos kávédarálót – ezzel a turmixgéped késének élettartamát is meghosszabbítod!
5. Jégkocka és mirelit zöldség vagy gyümölcs
Olvasd el figyelmesen a készüléked használati utasítását. Ha rendelkezik jégkásakészítő funkcióval, akkor semmi gond. Ellenkező esetben a jégkocka vagy a kopogósra fagyott gyümölcs kicsorbíthatja a pengék élét. Ekkor sem kell lemondanod azonban az otthoni smoothie-készítésről: hagyd állni a fagyos gyümölcsöt szobahőmérsékleten 5-10 percig, majd húsklopfolóval széttört jégkockákkal együtt tedd a turmixgépbe.
6. Egész fűszerek
A frissen őrölt fűszerek intenzívebben kifejtik az ízüket, de turmixgéppel ne akarj pl. borsot darálni. A szabványos pengék túl magasan helyezkednek el ahhoz, hogy elérjék a kehely aljára szórt néhány szemet, nagyobb mennyiségnél pedig nem engedik leülepedni a finom őrleményt, amelynek részecskéi a levegőben lebegve köhögésre és tüsszögésre ingerelnek. Vedd elő inkább a mozsarat és a hagyományos kézi borsmalmot!
7. Minden tilos, amikor a gép be van kapcsolva
Magától értetőtő, mégis sokan figyelmen kívül hagyják. Működés közben soha ne vedd le a tetőt, ha pl. kifelejtettél valamit a palacsintatésztából, mert kifröcsög a massza! Pulzus üzemmódú készülék esetén különösen ajánlott, hogy a motor kikapcsolása után emeld le a kelyhet az alapról, mielőtt belenyúlnál bármivel, máskülönben kész a baj, ha véletlenül megérinted az érzékeny kapcsolót.