Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 dolog, amire minden ötvenes nőnek figyelnie kell

default user icon
MME
Az 50. életév betöltése minden nő számára mérföldkő. Az ember bölcsebb lesz, ugyanakkor szembe kell néznie a változó korral, és azzal, hogy a test már nem úgy működik, mint harminc-negyven éves korban. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ezt nem veszik figyelembe.

ne fogjuk a korra!

Légszomj, fejfájás, ízületi fájdalom, fáradtság, álmatlanság és még sorolhatnánk az egészségügyi problémákat, amiket sokan egy kézlegyintéssel elintéznek, hogy ez már a korral jár. A tünetek mögött súlyos egészségügyi problémák is állhatnak, akár szívprobléma, daganatos betegség, vagy hormonális betegség.

Tanács: Bármilyen szokatlan testi tünetet észlelünk magunkon, beszéljünk róla a házirovossal, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy ez a korral jár.

Változtassunk az étrendünkön!

A kor előrehaladtával lassul az anyagcserénk, így figyelnünk kell arra, hogy ami 30-40 évesen elég volt a szervezetünknek, az lehet, hogy 50 évesen már sok. A bevitt kalóriamennyiséget csökkentenünk kell és semmiképp ne együnk és igyunk késő este, mert így éjszaka kellemetlen refluxos tünetekre ébredhetünk.

Tanács: Egyeztessünk egy dietetikussal arról, hogy hogyan változtassunk az étrendünkön.

Óvatosan a koffeinnel!

Sokak számára elképzelhetetlen a reggel kávé nélkül, majd napközben is több csészényi feketét elkortyolgatnak. Pedig 50 éves korban a koffeint nehezebben bontja le a szervezetünk, és emiatt előfordulhat, hogy szaporább lesz a pulzunk. Ha percenként több, mint 100 a pulzusunk, akkor nem árt átgondolni a kávéfogyasztást. 

Tanács: Csökkentsük a kávéadagot, vagy igyunk koffeinmentes italokat.

kérjünk oltást!

Sokan úgy vélik, hogy oltásokra csak a gyerekeknek van szüksége, ám felnőttkorban sem árt bizonyos vakcinákat beadatni. Idősödő korban könnyebben elkaphatunk bármit, és nehezebben győzzük le a vírusokat is. Az influenza, tüdőgyulladás, tetanusz elleni védőoltások megvédhetnek a fertőzésektől.

Tanács: A háziorvossal egyeztessünk, hogy milyen oltásokat javasol.

járjunk szűrésekre!

A legtöbb nő tisztában van az emlőrák gyakoriságával és kockázatával, mégsem jár el mindenki rendszeresen szűrésre. A szakemberek szerint 45 éves kor felett évente, 55 éves kor felett pedig kétévente ajánlott mammográfiai vizsgálatra menni. Ugyanilyen fontos a többi egészségügyi szűrés is.

Tanács: A háziorvossal, szakorvossal egyeztessünk a szűrések gyakoriságáról, szükségességéről. Ma már több olyan módszer is, amellyel fájdalommentes végzik el ezeket a vizsgálatokat.

óvatosan az edzéssel!

A negyvenes éveinkben még nem éresztük fárasztónak és megterhelőnek a nagyintenzitású edzéseket, de 50 felett már érdemes megfontolni, hogy milyen mozgásformát választunk. Általános hiba, hogy sokan gyakran és pörgősen edzenek, mert azonnal látni akarják magukon az eredményt. Ez pedig könnyen sérülések vezethet. A másik hiba, hogy sokan csak a kardioedzések hatékonyságában hisznek, pedig ebben a korban is szükség van az erősítő edzésekre, sőt! Ezekkel a gyakorlatokkal erősítjük az izmainkat, ízületeinket, csontjainkat és csökkentjük a sérülések kockázatát.

Tanács: Kérjük ki egy személyi edző tanácsát. A sporthoz fokozatosan szoktassuk a szervezetünket, legyen egy heti ütemtervünk, amitől ne térjünk el.

Aludjuk ki magunkat!

Az alvás ugyanolyan fontos, mint fiatalkorban. Az alváshiány stresszt, hangulati ingadozást, energiahiányt, fáradtságot, depressziót, szorongást okozhat. Az ideális alvásmennyiség 7-9 óra között lennie.

Tanács: Az alvást befolyásolhatjuk egy szigorú napirend kialakításával, rendszeres sporttal, különböző házi praktikákkal, de még azzal is, hogy mit együnk lefekvés előtt.

6+1 ÉTKEZÉSI TIPP 40-50-60 ÉV FELETTIEKNEK! >>>

EZÉRT NÉZ KI 50 ÉVESEN IS 25-NEK JENNIFER LOPEZ >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss