Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 dolog amiért érdemes minél több petrezselymet fogyasztanod!

A petrezselyem nem csak fűszernövény - gyógynövény is. Bár a legtöbben felhasználjuk például leves vagy rizibizi készítésekor, de mégsem használjuk ki eléggé, pedig a finom íze mellett rengeteg kedvező hatása is van. Ráadásul éppen most van a szezonja, ilyenkor a legolcsóbban beszerezhető és a legfinomabb!

A petrezselyem kalóriatartalma alacsony, de a tápértéke rendkívül magas. Különösen gazdag klorofillban, A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. Nézzük, miért is jó nekünk mindez!

1. Méregtelenít

Vízhajtó hatású, tehát fokozza a veseműködést, így segít abban, hogy a méreganyagok megfelelően távozzanak a szervezetünkből. Ezen kívül segíthet megelőzni a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulását, és hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a máj méregtelenítéséhez is. Húgyúti panaszok esetén érdemes tea formájában is fogyasztani.

2. Segíti az emésztést

Gyorsítja a tápanyagok lebontását, tehát segíthet a túlevés okozta gyomorpanaszokon, enyhíti a hányingert, elősegíti a bélgázok távozását, ezáltal megelőzi a puffadást. A lakomák mellett pedig a fogyókúrák során is hasznát vehetjük. Ezeken kívül a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, illetve visszaállításához is hozzájárul.

3. Védi az érrendszert

Rendszeres fogyasztása megszüntetheti a magas vérnyomást, védi az érfalakat és javítja a vérkeringést, így védelmet nyújthat az érelmeszesedéssel szemben, csökkentheti a stroke és az infarktus kockázatát is. Mindez elsősorban a magas béta-karotin-, valamint folsavtartalmának köszönhető.

4. Felveszi a harcot a daganatokkal

Kimutatták, hogy fogyasztását követően megnő azon enzimek aktivitása, melyek a sejtek saját antioxidáns védelméért felelősek. Daganatellenes hatását a benne lévő karotinoidok, flavonoidok és fitoösztrogének révén éri el. Ez utóbbi anyagok a prosztatadaganatoknál bizonyulnak leginkább gyógyítónak.

5. Nyugtatja a bőrt

A bőrünk sok mindenre érzékeny lehet, de a petrezselyem ezen is segít. Ha a főzetével, esetleg magával a friss növénnyel bedörzsöljük a gyulladt bőrt vagy a rovarcsípés helyét, a kellemetlen tünetek gyorsabban enyhülhetnek.

6. Ápolja a szájat

A hagyma nagyon egészséges és finom, ám a fogyasztását követi szájszag megkeserítheti a mindennapjainkat, a környezetünkét pedig meg inkább. A petrezselyem rágcsálása azonban segíthet, ugyanis megszünteti a szájszagot és megtisztítja a szájpadlást.

7. erősíti az immunrendszert

Magas vitamintartalmának köszönhetően az immunrendszert is erősíti, ami mostanában különösen fontos. Azt azonban fontos tudni, hogy a benne található anyagok érzékenyek a hőkezelésre, ezért ha szeretnénk élvezni a jótékony hatásait, akkor a petrezselyemlevelet nyersen érdemes fogyasztani.

6 FŰSZERNÖVÉNY, AMI HATÁSOSABB A GYÓGYSZEREKNÉL! >>> 
SZÁRÍTOTT KAKUKKFŰTŐL A PETREZSELYEMPESTÓIG - 7 TUTI TIPP ZÖLDFŰSZEREK FELHASZNÁLÁSÁRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss