Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 cinkben gazdag étel, amely segít enyhíteni a megfázás kellemetlen tüneteit

default user icon
MME
Bár szívesen kihagytuk volna, idén is eljött a felső légúti megbetegedések időszaka. Szinte nincs olyan család vagy nagyobb közösség, ahol valaki ne tüsszögne, köhögne. Megfelelő táplálkozással nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük, hanem a tüneteket is enyhíthetjük. Különösen hatékony segítség lehet a cink – íme a hét cinkben leggazdagabb élelmiszer.

A COVID-19 világjárvány csúcspontján – amikor mindannyian maszkot hordtunk, folyamatosan kezet mostunk, fertőtlenítettünk és karantéban voltunk – a más vírusokkal összefüggő megbetegedések száma lényegesen alacsonyabb volt. 2023 elején azonban, amikor már sokkal lazábban vesszük a védekezést, jelentősen megnőtt a felső légúti betegségekben szenvedők száma. 

Az orrfolyások, tüsszögések közepette persze újra előkeressük a maszkokat, és próbáljuk enyhíteni a megfázás, nátha vagy influenza tüneteit. Ebben segíthet az immunrendszert erősítő cink.  

Cink nélkül nem megy

A cink nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, mivel az anyagcsere-folyamatok legtöbbjében részt vesz. Ezen kívül segít a kórokozók elleni harcban, és nagyon fontos szerepe van a hajunk, a körmünk, a bőrünk egészségének megóvásában, az ideghártya működésében. A napi szükséges mennyiség felnőttek számára 15, gyerekeknek pedig 3-10 milligramm. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a cink lerövidítheti a megfázás tüneteinek hosszát, mivel támogatja a sérült szövetek gyógyulását, a sejtek növekedését és a fehérjék felépítését. 

Legjobb, ha a cinket természetes forrásokból juttatjuk a szervezetünkbe. Az állati eredetű élelmiszerek elsődleges cinkforrások, nemcsak azért, mert nagyobb mértékben tartalmazzák ezt a nyomelemet, hanem egyszerűbben is hasznosíthatja belőlük a cinket az emberi szervezet, mint például a növényekből származót. 

az öt legjobb cinkforrás

1. Osztriga, tengeri herkentyűk

Egy adag osztrigában benne van a napi cinkszükségletünk több mint duplája. Fogyaszthatjuk nyersen, levesként, de sütve is. Bár Magyarországon kissé korlátozottan élvezhetjük ennek az elsődleges cinkforrásnak a pozitív hatásait, hiába tartalmaz 100 g belőle 22 mg cinket. Viszont a tenger gyümölcseiben is sok a cink, különösen a rákfélékben, így ha tehetjük, fogyasszuk őket legalább hetente egy alkalommal.

2. Máj, vörös húsok és csirke

A borjúmáj 100 grammja 8,4 mg cinket tartalmaz, a sertésmáj 6,5 mg-t, a marhamáj pedig 4,8 mg-ot, 100 g marhahús 5 mg-ot, a borjúhús pedig 3 mg-ot. Ha tartózkodsz a vörös húsok fogyasztásától, a csirkehús is megfelelő, különösen, ha teljes kiőrlésű gabonával, babbal vagy más növényi cinkforrással párosítjuk. Egy 86 gramm körüli bőr nélküli csirkemell körülbelül 0,86 milligramm cinket tartalmaz. Noha ez nem annyi, mintha marhasültet ennénk, még mindig több, mintha nem például tonhalkonzervet ennénk.  

3. Tojássárgája

Míg 100 g tojássárgája 3,8 mg cinket tartalmaz, addig a fehérje szinte semmit. Tehát ha a cink-háztartásunk feltankolása a cél, érdemes a sárgáját fogyasztanunk. Két nagy tojás közel 2,5 milligramm cinket tartalmaz , ami azt jelenti, hogy egy reggeli omlett nemcsak jóllakat, energiával lát el, hanem az immunrendszert is erősíti.  Egyes tanulmányok azt sugallják , hogy a biotojások cinktartalma még magasabb is lehet, mint a nem bio társaiké.

4. Brokkoli

Egy maroknyi brokkoli 25 mg cinket tartalmaz, vagyis bőven biztosítja a szükséges napi mennyiséget. A sötétzöld finomság emelett még természetes antibakteriális hatással is bír, sőt csökkenti a stresszt és a ráktól is véd. 

5. Hüvelyesek

A bab, a lencse és más hüvelyesek nagy mennyiségű cinket tartalmaznak, ám szervezetünk nem tudja olyan jól hasznosítani, mint péládul vörös húsok vagy kagyló esetében. Ennek oka a hüvelyesekben található antioxidáns vegyületek, a fitátok, amelyek korlátozzák a cink felszívódását. 

6. Reggeli gabonapelyek 

Nemcsak egy omlettel, hanem egy adag gabonapehellyel is biztosíthatjuk az elegendő napi cinkbevitelt már a reggelivel. A gabonapelyheket ugyanis gyakran dúsítják cinkkel, és akár a felnőtteknek ajánlott cinkmennyiség dupláját is tartalmazhatja egy-egy adag - nem beszélve a tejről, vagy növényi tejről, ami szintén cinkben gazdag.

7. Kakaó

A kakaó igazi cinkbomba: 100 gramm 8, 9 mg-ot tartalmaz! A minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládé is hasonló pozitív tulajdonságokkal bír, így ha megfáztunk, vagy influenzásak lettünk, gyógyszerként fogyaszthatjuk.

Ajánljuk még:

 

 


 

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss