Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 briliáns ötlet a pazarlás ellen, amivel még spórolhatsz is

default user icon
MME
Tele a hűtőszekrényed ételmaradékokkal? Főtt ételekkel, napok, sőt hetek óta felhasználásra váró nyersanyagokkal, amik mind-mind a kukában landolnak egy idő után? Az élelmiszer-pazarlás komoly probléma: nemcsak a családi kasszát viseli meg, hanem környezetkárosító hatása is van. Az el nem fogyasztott élelmiszerek ugyanis hulladéklerakókba kerülnek, metánt termelnek, amely üvegházhatású gáz. Néhány hasznos tippel segítünk, hogy miként csökkentsd a pazarlást otthonodban.

Nézz körül, mi van otthon!

Valljuk be: időnként fogalmunk sincs, mi lapul a hűtő vagy a kamra mélyén. Csak vásárolunk cél nélkül, „valamire egyszer majd jó lesz” alapon és észre sem vesszük, hogy esetleg már van abból az élelmiszerből akár tucatnyi is. Ezért az első szabály: nézz körül, mi van otthon, és azt edd meg, abból főzz vagy süss, aminek legrövidebb az eltarthatósága. Ha rendszeresen így teszel, elkerülheted, hogy a gyorsan romló élelmiszereket ki kelljen dobnod.

Túlfőzted? Nem baj!

Imádjuk a roppanós zöldségeket, de néha előfordul, hogy túlfőzzük vagy nagyon puhára pároljuk kedvenceinket. Ilyenkor sem kell kétségbe esned: készíts pürét, amivel később ízesíthetsz más ételeket vagy használd el köretnek. A túlfőtt zöldségekből krémes főzelékeket is készíthetsz, ami önálló fogásként is megállja a helyét.

A fonnyadt zöldség nem rossz!

Igaz, nem is szép látvány, de egy ötperces hideg vízfürdő csodákra képes egy csokor kókadt petrezselyemmel vagy egy fonnyadt zellerrel, brokkolival. Utána gyakorlatilag ugyanúgy felhasználhatod, mintha frissen hoztad volna a piacról.

Sok lett? Az sem gond!

Előfordul, hogy nem tudjuk felmérni, mennyi zöldségre van szükségünk egy-egy hétvégi menü elkészítéséhez és picivel többet vásárolunk, mint szükséges lenne. Ilyenkor ne dobd ki a felesleget, inkább párold meg és készítsd el szósznak: keverd el egy csésze folyadékkal, például kókuszitallal. Finom mártogatóst kapsz, ami tökéletes uzsonnára, vacsorára. A nyers zöldségekből egészséges nassolnivalót, csipszet készíthetsz sütőben, kevés zsiradékkal.

Csak óvatosan hámozz!

Kevesen tudják, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell meghámozni. Amy Gorin, a hollywood-i sztárok kedvelt táplálkozási szakértője azon a véleményen van, hogy egyenesen káros olyan zöldségeket megpucolni, mint például a zeller, a retek, a cukkini, a tök, a sárgarépa, vagy a burgonya, mivel az ezekben található magas élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok többsége nem a zöldség húsában, hanem a héjában található.

Nincs többé puha csipsz és keksz

A csipsz és a kekszek többsége is akkor finom és kívánatos, ha ropogós. Egy idő után azonban „elöregednek”, és már nem olyan csábítóak. Ahelyett, hogy kidobnád, tedd pár percre forró sütőbe a megpuhult nassolnivalókat, és újra roppanóssá válnak.

A csontok maradjanak!

Gyűjtsd össze a megmaradt csontokat, tedd egy jól zárható edénybe és fagyaszd le. Amikor kellő mennyiségű összegyűlik, készíts belőle alaplevet. Miért is dobnád ki az esszenciális aminosavak, az ásványi anyagok a kollagén értékes forrását?

Ezek is érdekelhetnek

Friss