Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 bevált trükk, hogy tökéletes legyen a cordon bleu!

7 jó tanács, hogy a saját konyhádban is olyan profin készíthesd el ezt a közkedvelt nemzetközi fogást, mint egy mesterszakács.
1. a Hús:

A cordon bleu-t eredetileg vastagabb szelet borjúhúsból készítették, ám az idők folyamán sertésből, csirkéből és pulykából is népszerűvé vált. Ha teheted, próbáld ki a klasszikus receptet és vágass a hentessel 15 dkg-os szeleteket borjúcombból, -karajból vagy -felsálból! Sertéshúsból szintén combot vagy karajt, csirkéből és pulykából filézett mellet vegyél hozzá.

2. a Sonka:

Felejtsd el a vizes, ízetlen gépsonkákat – a borjú igazán megérdemel egy pácolt nemes sonkát vagy jófajta főtt sertéssonkát! A sertéskarajhoz passzol a füstölt tarja, a csirke- és pulykamellfiléhez pedig a sült-főtt combsonka is.

3. Sajt:

Add meg ennek is a módját, és az unalmas trappista helyett válassz valamilyen markáns ízű hegyi sajtot, pl. Gruyère-t vagy ementálit.

Tudod, mekkor a világ legnagyobb sajtja? Itt olvashatsz róla >>> 

4. A hús előkészítése: 

Két réteg folpak között finoman veregesd ki a húst a klopfoló sima felével, majd készíts bele zsebet a sonka és a sajt számára. (A húst csak enyhén sózd és borsozd meg, mert a sonka és a sajt is sós!) Eljárhatsz úgy is, hogy a majdnem teljesen félbevágott, aztán szétnyitott hússzeleteket klopfolod ki, mielőtt rájuk fekteted a sonkát, valamint a sajtot. Végül a kibélelt zsebeket, illetve az összehajtott húsokat tűzd össze fogpiszkálóval vagy hústűvel.

5. Panírozás:

Gondosan forgasd meg a húscsomagokat lisztben, villával felvert tojásban és friss zsemle- vagy fehérkenyér-morzsában (panko morzsában), majd finoman nyomkodd rájuk a bundát. Ne felejts el sót tenni a tojásba! A panírt feldobhatod, ha a morzsához reszelt sárgarépát keversz.

6. Sütés:

Hevíts közepesen forróra 30 dkg vajat, majd alacsonyabb lángon süsd benne a bundázott húscsomagokat mindkét oldalukon 5-5 percig. Ezalatt a sajt megolvad, a borjú pedig szép rózsaszín és szaftos marad. (A vajhoz adhatsz egy kis olajat, nehogy megégjen.)

7. Paraszt cordon bleu:

A klasszikus recept újragondolt változatához egy kiklopfolt sertéskaraj-szeletre fektess baconcsíkokat, füstölt sajtot és hagymakarikákat, majd fedd be az egészet egy másik szelet kiklopfolt hússal. Tűzd össze, a szokásos módon panírozd, és bő étolajban süsd ki.

Magyar ízeket keresel? Itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek