Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 bevált öntet: így dobd fel a salátát!

default user icon
MME
Sokan azért esznek ritkán salátát, mert ízetlennek, unalmasnak találják a felhalmozott zöldségeket. Ha azonban jól választod meg a salátaöntetet, akkor igazán finommá, sőt felejthetetlenné teheted a salátádat!

Imádom a salátákat, kiváltképp azóta, mióta felfedeztem, hogy a szimpla olívaolajon túl ízesíthetem mással is. Azóta a nagy kedvencemmé vált a balzsamecetkrém, amit vendégvársákor mindig bevetek, annyira mutatós és finom. Ám kicsit hizlal, ezért kerestem más salátaönteteket is arra az esetre, ha ízetlen lenne számomra a saláta. 

Olívaolaj

Az olívaolajak közül legfinomabbak a kézi szedésű, hidegen sajtolt, extra szűz elnevezésű változatok, amelyeket az első sajtolás során nyernek. Ezt nem tanácsos hőnek kitenni, hamar elveszíti ugyanis értékes, antioxidáns hatású vitaminjait. Kerüld azonban a sansa, pomace és orujo néven kapható olívaolajakat, hiszen ezek csupán töredékét tartalmazzák az olívaolaj értékes hatóanyagainak!

Dióolaj

Rendkívül gazdag szívvédő hatású a dióolaj és omega-3 zsírsavban is gazdag. Azoknál a salátáknál használd, amelyeknél érvényesíteni szeretnéd a dió édeskés, krémes ízét.

Szezámolaj

Fűszer és sütőzsiradék is egyben. Karakteres íze miatt elsősorban a keleties, pikáns saláták ízesítésére használják, de a leveseknek, valamint a zöldséges ételeknek is kellemes aromát ad. Mindig az étel elkészítése  végén csepegtess belőle egy keveset!

Tökmagolaj

Szeretsz szotyizni? Akkor imádni fogod a salátádon a tökmagolajat, amely még a legízetlenebb melegházi salátákat is finommá teszi. Ízében olyan, mintha pirított tökmaggal szórnád meg az ételt, színében pedig sötétbarna árnyalatot képzelj el - emiatt óvatosan bánj vele! 

Almaecet

Nem szeretem az almát, nem kedvelem az ecetet, de a salátöntethez mindig használok almaecetet. Almaborból, almamustból vagy erjedt almaléből készítik és sokan valódi életelixírnek tartják, hiszen rengeteg értékes tápanyag található benne, például kalcium, fluor, magnézium, szilícium, kálium. Remek alapanyaga a hagyományos salátáknak. 

Borecet

Vörös- vagy fehérborból, esetleg pezsgőből készítik a borecetet. A savtartalma alacsony, 6% körüli, az íze enyhén savanykás, és emellett az eredeti borfajta jellege is érvényesül benne. Jól használható salátákhoz, hideg ételekhez, pácokhoz, de akár a különböző fűszerecetekhez is. Pikánssá teheted vele a salátádat.

 Zöld fűszeres ecet

A boltokban is beszerezheted, én általában saját kezűleg készítem el: egyszerűen beleteszek pár ágnyi fűszernövényt egy üvegbe, majd felöntöm gyümölcs- vagy borecettel. Gondosan le kell zárni és napos helyen néhány napig hagyni kell állni - utána szabadon használhatod a salátákhoz.

Szarvasgombaolaj

Bárki, akinek a szarvasgombaolajjal készítettem salátát, az egekig magasztalt. A kicsi üvegcsébe zárt olaj egyetlen nagy hibája, hogy drága, ám kifizetődő, mert intenzív az íze. Általában az olívaolajjal átforgatom a salátát, utána pedig pár csepp mennyei mannát csöppentek a salátára. Muszáj kipróbálni!

Kombinálj!

Könnyen kialakíthatod kedvenc salátaöntetedet, ha a kevés olívaolaj után mással is ízesíted a zöldségeket: pestóval, paprikakrémmel, olívapatéval, mézes mustárral, pár csepp majonézzel, vagy joghurttal is érdekes ízvilágot kaphatsz eredményül. A merészebbek akár még fokhagymát, vagy szójaszószt is használhatnak a salátához: avokádós fejessaláta mellé például mindkettő jól illik!

Salátarecepteket keresel? Nézz körül itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss