Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7-8 órás alvással az egészséges testsúlyért

Ha szeretnéd megőrizni egészséges testsúlyod, aludj naponta 7-8 órát – se többet, se kevesebbet.

A quebeci Laval Egyetem elhízással foglalkozó kutatóinak új tanulmánya azt állítja, hogy 7-8 óra alvás az ideális – akik ennél kevesebbet vagy többet alszanak, hízni fognak. Kimutatták ugyanis, hogy azok, akik csak 5-6 órát aludtak, vagy épp fordítva: 9-10 órát, több súlyfelesleget szedtek magukra egy hatéves időszakon belül, mint azok, akik betartották a javasolt 7-8 órát. 276 felnőttet vizsgáltak, akiknél legalább egy szülő és egy gyermek elhízottnak számított a családban. A túl keveset alvók átlagosan 1,98 kg-mal, a túl sokat alvók 1,58 kg-mal többet szedtek magukra, mint azok, akik rendesen alszanak.

A miértekre a tanulmány nem tud határozott választ adni. Angelo Tremblay szerző állítása szerint azt feltételezik, hogy az alvásmegvonás felborítja a hormonháztartást, melytől megváltozik az étvágy. A túl kevés alvás növeli az éhségérzetért felelős hormon termelődését, és csökkenti a jóllakottság érzetéért felelős vegyület kiválasztását.

A túl sokat alvók esetében néhány kutató úgy véli, hogy ezek az emberek valójában rossz alvók, és azért maradnak tovább ágyban, mert rosszabb az alvásminőségük.

A Sleep folyóiratban megjelent cikk egybevág néhány nemrégiben készült tudományos írással, melyek feltételezik az alvásidő és a testtömeg-index összefüggését.

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss