1. Margarin és tojás helyett
Kevert tészta készítésekor a margarin vagy a vaj felét helyettesítsd almapéppel! Így süteményenként kb. 100 kalóriát spórolhatsz. A tojások fele helyett is használhatod: 1 tojás kb. 2 ek pépnek felel meg, és kb. 7 g-mal kevesebb zsírt tartalmaz.
2. Túróval még jobb
Az omlós tésztába a zsiradék kb. 1/3 része helyett dolgozz zsírszegény túrót! Egy kapcsos tortaformához elegendő tésztamennyiség esetén ez kb. 6 g-mal kevesebb zsírt jelent. Így azonban nem lesz annyira porhanyós.
3. Praktikus sütőpapír
Akár tepsiről, akár pástétom- vagy tortaformáról van szó, a sütőpapír használatával megspórolhatod a kikenéshez szükséges kb. 8 g zsírt. Ha muffint készítesz, sütésálló minyonpapírral béleld ki a tepsi mélyedéseit!
4. Zsírszegény máz
Zsiradék nélkül is fényes lesz a máz: melegíts fel lekvárt (pl. sárgabarackot), passzírozd át, és ecsettel kend vékonyan a sütemény tetejére! Így a csokoládémázzal szemben 100 g-onként kb. 46 g zsírt takaríthatsz meg.
5. Ne grillázst, hajdinát!
Díszítésként a dióból és cukorból álló, kalóriadús grillázs helyett szórj a süteményekre zsiradék nélkül pirított hajdinát! Ízletes, enyhén dió ízű, ráadásul 100 g kb. 14 g-mal kevesebb zsírt tartalmaz.
6. Ásványvizes trükkök
A víz alkalmazásával zsiradékot és kalóriát spórolhatsz, azonban nem változtatja meg az ételek ízét.
Könnyű palacsinta
A tej felét helyettesítsd ásványvízzel! A keverés közben felszabaduló szén-dioxid lazább állagúvá és könnyűvé varázsolja a palacsintatésztát.
Túróból krémet
Palacsinta töltelékéhez, könnyű desszertekhez, öntetekhez és krémekhez: a (félzsíros) tehéntúrót néhány evőkanál ásványvízzel keverd simára, így igazán finom, krémes állagúvá válik.