Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 zsírspóroló tipp, hogy bátran sütizhess

default user icon
MME
A következő ötletek segítségével egészen egyszerűen teheted kalóriaszegényebbé kedvenc édességeidet.
1. Margarin és tojás helyett

Kevert tészta készítésekor a margarin vagy a vaj felét helyettesítsd almapéppel! Így süteményenként kb. 100 kalóriát spórolhatsz. A tojások fele helyett is használhatod: 1 tojás kb. 2 ek pépnek felel meg, és kb. 7 g-mal kevesebb zsírt tartalmaz.

2. Túróval még jobb

Az omlós tésztába a zsiradék kb. 1/3 része helyett dolgozz zsírszegény túrót! Egy kapcsos tortaformához elegendő tésztamennyiség esetén ez kb. 6 g-mal kevesebb zsírt jelent. Így azonban nem lesz annyira porhanyós.

3. Praktikus sütőpapír

Akár tepsiről, akár pástétom- vagy tortaformáról van szó, a sütőpapír használatával megspórolhatod a kikenéshez szükséges kb. 8 g zsírt. Ha muffint készítesz, sütésálló minyonpapírral béleld ki a tepsi mélyedéseit!

4. Zsírszegény máz

Zsiradék nélkül is fényes lesz a máz: melegíts fel lekvárt (pl. sárgabarackot), passzírozd át, és ecsettel kend vékonyan a sütemény tetejére! Így a csokoládémázzal szemben 100 g-onként kb. 46 g zsírt takaríthatsz meg.

5. Ne grillázst, hajdinát!

Díszítésként a dióból és cukorból álló, kalóriadús grillázs helyett szórj a süteményekre zsiradék nélkül pirított hajdinát! Ízletes, enyhén dió ízű, ráadásul 100 g kb. 14 g-mal kevesebb zsírt tartalmaz.

6. Ásványvizes trükkök

A víz alkalmazásával zsiradékot és kalóriát spórolhatsz, azonban nem változtatja meg az ételek ízét.

Könnyű palacsinta

A tej felét helyettesítsd ásványvízzel! A keverés közben felszabaduló szén-dioxid lazább állagúvá és könnyűvé varázsolja a palacsintatésztát.

Túróból krémet

Palacsinta töltelékéhez, könnyű desszertekhez, öntetekhez és krémekhez: a (félzsíros) tehéntúrót néhány evőkanál ásványvízzel keverd simára, így igazán finom, krémes állagúvá válik.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss