Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 tipp a tökéletes töltött káposztához - alaprecepttel!

"Az én nagymamám csak karácsonykor csinált nekünk töltött káposztát, és én imádtam. Aztán amikor már jó pár éve nem főzött, elkapott a nosztalgia, és úgy döntöttem a rongyrázós rozé kacsamellek és báránysültek mellé talán mégis csak érdemes lenne beiktatnom egy jó kis töltött káposztát az ünnepi repertoárba, miért is ne alapon." Íme tehát Déri Szilvi, alias Házisáfrány összes tuti tippje, praktikája, és a tökéletesre finomított töltött káposzta alapreceptje!

Töltött káposztából nem érdemes kis mennyiséget csinálni és az elkészítése pepecs munka. Hálából hetekig melegítheted, adhatsz belőle ajándékba, és a sajátod tényleg sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint bármilyen változtat, amit egy étteremben rendelsz. Mielőtt nekiállnál, íme pár tanács.

1. Amikor azt írja egy recept, hogy mosd ki a káposztát, azt nem csak azért írja, mert a savanyú káposzta van, akinek túl savanyú, hanem azért is, mert sós. Amikor először csináltam, nem mostam ki, mert én a savanyú-savanyú káposzta híve vagyok, és az ételt a füstölt hús levével öntöttem fel, az eredmény pedig, túl sós lett.

2. A gombócokat csinálhatod tradicionálisan, disznóhússal is. Én izgalmasabbnak gondolom a kacsás változatot, de ez nem jelenti azt, hogy disznóból kevésbé ízes ez a fogás! Ha egyáltalán nem fogyasztasz disznót, a füstölt levet ne sonkával, hanem füstölt marhaszeggyel vagy füstölt libamellel készíthetsd.

3. Ha kacsahússal csinálod az ételt, kérd meg a baromfisodat, hogy egy kis hájat ( max. 15-20%-ban) is daráljon bele, hogy a gombócok ne legyenek túl szárazak.

4. Káposztából sokkal több kell, mint elsőre gondolnád. Ez vonatkozik a levelekre is meg az aprókáposztára is. 

5. Töltött káposztát csinálhatnál simán csak kolbásszal, de miért tennéd? Ez egy ünnepi étel, vegyél rendes füstölt húst, főzd a húst puhára, és a káposztát annak a levével engedd fel. 

6. Az füstölt levet felhasználás előtt feltétlenül kóstold meg! Miután a magyar füstölt húsok általában túl sósak, sanszos, hogy a sonkaleved is az lesz. Ha sós, hígítsd fel sima vízzel, hogy kellemesen sós legyen.

És akkor a hozzávalók a tökéletes töltött káposztához, 10-12 fő részére (én mindig dupla mennyiséget csinálok):

  • 1 egész, nagy fej savanyított káposzta,
  • 1,8 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg füstölt hús, csülök, sonka bármi jöhet
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt libamell vagy bacon
  • 1 kg darált kacsamell
  • 2 db tojás
  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • pirospaprika
  • 2-3 db babérlevél
  • pár egész szem feketebors
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 2 csapott evőkanál zsiradék
  1. Áztasd a füstölt húst egy napra hideg vízbe, hogy a só egy része kiázzon belőle. A hideg vizet cserélgesd pár óránként.
  2. Másnap kb. 2 óra alatt főzd a füstölt húst puhára. A levét ne öntsd ki! Ha akarod, tehetsz a lébe pár gerezd fokhagymát is.
  3. Vágd ki a káposzta torzsáját, szedd a káposztaleveleket szét, és hosszanti irányban vágd le a levelek közepén a kidudorodó középső ér egy részét úgy, hogy ne lyukaszd ki a levelet, de a levél az erénél is kb. olyan vékony legyen, mint a többi részen. Ez azért fontos, mert különben a gombócokat nem fogod tudni normálisan feltekerni.
  4. Mosd át a leveleket és az aprókáposztát. Ahogy azt már írtam, ezt azért csináld, mert a káposztalé is sós, meg a sonkalé is. Ha szereted jó savanyúan az ételt és nincs sonkaleved, ezt a részt akár ki is hagyhatod.
  5. Aprítsd fel a füstölt libamellet vagy bacont. Vágd apróra a hagymát. Tisztítsd meg a fokhagymát.
  6. Egy vastag fenekű lábasban, minimális zsiradékon pirítsd le teljesen a libamellet vagy bacont úgy, hogy már majdnem ropogjon.
  7. Dobd rá a hagymát, és párold üvegesre. Nyomd rá a fokhagymát és párold további 1 percig. Add hozzá a pirospaprikát, keverj rajta egyet és húzd le a tűzről.
  8. Tedd a húst egy tálba. Add hozzá a rizst, tojást, és a hagymás baconos keveréket. Borsozd kicsit. Sózni nem kell, mert a sonkalé és káposzta elég sós. 
  9. Fogj 1-1 káposztalevelet. Tegyél a torzsa felőli végébe egy gombócnyi húst, (a mennyiség attól függ, a „nagy gombóc” iskolához tartozol-e, vagy a „kis gombóchoz”) és csavard fel úgy, hogy a széleit is ráhajtogatod tekerés közben a gombócra. Viszonylag szorosak legyenek a csomagok, de számíts arra, hogy a gombócok főzés közben megdagadnak majd kissé.
  10. Végy egy nagy, vastag fenekű lábast. Fontos, hogy vastag fenekű legyen a lábas, mert különben odaég az alján a káposzta, mire átmelegszik a teteje.
  11. Tégy a lábas aljára egy réteg savanyú káposztát. Arra tegyél egy kevés felaprított füstölt húst. Erre jön egy réteg gombóc, pár szem bors és 2 babérlevél. Erre újabb réteg káposzta, füstölt hús és gombóc. Ha elfogytak a gombócok, a tetejére megint pár szem bors és babérlevél.
  12. Öntsd fel az ételt a füstölt lé és víz keverékével, de előtte feltétlenül kóstold meg a levet, hogy ne legyen túl sós. A lé érjen a rakás tetejéig. Ha főzés közben a rizs nagyon beszívná, pótold.
  13. Főzd az ételt alacsony lángon forrástól kb.2 órát.
  14. Melegíts 2 evőkanál zsírt vastag fenekű lábasban. Add hozzá a lisztet. Ahogy elkezd sűrűsödni, adagolj hozzá fokozatosan, de bőven a káposzta levéből, vagy ha nincs benne elég lé, adj hozzá sima vizet. folyamatosan kevergesd és hígítsd, hogy a rántás nehogy összecsomósodjon. Ha már keverhetően krémes, óvatosan vedd ki a gombócokat egy tálcára, öntsd a káposztához a rántást, forrald össze és utána tegyél vissza mindent. Ez egy kicsit malackodós munka, de a rántás szükséges ahhoz, hogy az étel megfelelő állagú legyen.
  15. Forrald fel és főzd további 15-20 percig. Közben néha rázogasd, és ha úgy tűnik nincs elég leve az ételnek, akkor ismét önthetsz rá még egy kevés vizet. Tálald tejföllel!

Még több karácsonyi töltött káposzta receptet találsz itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek