Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 tévhit a vega és a vegán étkezéssel kapcsolatban

Rengeteg furcsa tévhit kering a vegetáriánus vagy a vegán étrend mellett elköteleződött emberekkel kapcsolatban. Összegyűjtöttünk közülük hatot, amiket nem árt tisztázni.

1. Tévhit: „A vegán és a vegetáriánus étrend ugyanazt jelenti”

Sokan egy kalap alá veszik a kettőt, pedig nem ugyanaz. Aki vegetáriánus, nem fogyaszt húst, halat viszont fogyaszthat, ha szereti (tehát nem általánosítható). Aki vegán étrenden él, az viszont nem eszik sem húst, sem más állati eredetű élelmiszert, mint például a tej, a tojás vagy a sajt. 

2. Tévhit: „A vegánok spirituális beállítottságú emberek”

Sokan hajlamosak összekötni a kettőt, pedig nem feltétlenül függ össze. Rengetegféle okból választhatja valaki a vegán vagy a vegetáriánus életmódot. Lehet ez az állatok védelme, a környezet védelme, de akár az is, hogy egyszerűen nem szereti a húst vagy úgy érzi, hogy nem esik jól a szervezetének. De lehet az oka egészségügyi megfontolás, vagy érzékenység is.

3. Tévhit: „Vegán étrend mellett nem lehet pótolni a megfelelő mennyiségű fehérjét”

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű fehérje, aminek egyik fő forrása a hús és az állati eredetű élelmiszerek, de nem csak ezekben van fehérje. Rengeteg fehérjét tartalmaz például a vörösbab, a lencse, a borsó, a rizs, a tofu és a gomba is. Így hát hús nélkül is hozzá lehet jutni, zehát a vegán életmódot folytatók is tudnak izmot építeni és komoly fizikai munkát végezni, ez nem a húsfogyasztáson múlik.

4. Tévhit: „A vegán étrendet folytató emberek egészségesebbek”

Itt sem érdemes általánosítani, mert bár ez az életmód igényel egyfajta tudatosságot, nem csak ettől függ, hogy valaki mennyire él egészségesen. Hiába él valaki vegán étrenden, ha nem mozog rendszeresen, vagy nem figyel oda megfelelően a belső egyensúlyára. Tehát a vegánság és az egészségesség közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.

5. Tévhit: „Aki vegán, az lenézi a többieket”

Ez nem valószínű, hiszen mindenkinek szíve joga, hogy eldöntse, mit eszik. Aki mégis így tesz, az nagy eséllyel nem a vegánságból, hanem az életszemléletéből vagy a másokhoz való hozzáállásából adódik. Az sem feltétlenül igaz, hogy a vegánok vagy vegetáriánusok mindenáron „meg akarják téríteni” a húsevőket. Persze, ez is előfordulhat, de ebben az esetben sem szabad általánosítani. 

6. Tévhit: „A vegánok undorodnak a hústól”

Lehet, hogy van, akire igaz, mint, ahogy lehetséges, hogy te is undorodsz valamilyen ételtől, amit nem szeretsz, de semmiképpen nem általánosítható. Sok vegán vagy vegetáriánus étrenden élő egyáltalán nem bánja, ha húst eszel mellette. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss