Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 természetes gyógyszer, ha ledönt a lábadról az influenza

Itt a tél, itt a szezon, hivatalosan is: jobb, ha felkészününk az infulenza- és náthavírusok támadására. Ám, mivel a vírusoknak hatásos ellenszere nincsen, csupán a tünteket lehet enyhíteni, jó, ha tudjuk, a spájzban és a hűtőben is találhatunk erre alkalmas szereket.
Nátha

Gyorsan enyhítheted a megfázás tüneteit egy csésze forró mentateával. Adj hozzá 1 ek mézet, kevés chiliport és 1 csepp eukaliptuszolajat. Keverd jól össze az italt, közben szippantsd be mélyen a fűszeres aromát. Kortyonként fogyaszd el!

Orrdugulás

Bár nem a legkellemesebb érzés, de rendkívűl hatásos az alábbi módszer: reszelj le egy kevéske tormát és közben lélegezz mélyeket. A torma ugyanis a leghatékonyabb orvosságok egyike. A növényben található olajok serkentik a vérkeringést az orr járataiban, ezáltal fellazítják a váladékot. Majd 1 teáskanálnyi frissen reszelt tormát keverj némi almaecettel vagy mézzel, és egy szelet pirítósra kenve fogyaszd el.

Láz

A túl magas testhőmérséklet a szervezet természetes védekező reakciója a baktériumok és vírusok támadásakor, segíti a testet az ellenük való küzdelemben. Amikor csak hőemelkedésed van, legjobb, ha lepihensz. Takarózz be és kortyolgass meleg, pl. akácvirágból készült teát. A 38,5 °C feletti láz azonban kifárasztja a szívet, ezért azt már csillapítani kell. Ilyenkor a legjobb megoldás a hűtőfürdő. Ülj egy kád langyos vízbe, majd hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsd le. Ennél kicsit kellemesebb lehet a borogatás: a mellkasra és a karokra tegyél hideg vizes lepedőt. Ha szükséges, cseréld! Utána öltözz fel melegen, takarózz be, és fogyasz sok folyadékot.


Köhögés

Csillapítására önts 1/2 l forrásban lévő vizet 5 dkg finomra vágott fokhagymára. Zárt edényben hagyd állni 10 órán át, majd adj hozzá annyi mézet, hogy szirup sűrűségűvé váljon. Naponta igyál meg belőle háromszor 1-1 teáskanálnyit.


A currys, párolt hagymás rizs fogyasztása fellazítja a nyálkahártyára rakódott váladékot. Olívaolajon párolj meg 2 fej felszeletelt hagymát, és adj hozzá 1 teáskanálnyi curryport, majd keverd a főtt rizshez.

Fejfájás

Masszírozd végig a kezed: a balt a jobbal, azt követően a jobbot a ballal. Módszeresen, az ujjaid végétől a csuklódig haladj. A köröm környékének, valamint az ujjbegyeknek a „gyúrása" különösen jót tesz. A mutató-, illetve a hüvelykujj közötti akupresszúrás pont nyomásával pedig sokféle fájdalmat megszüntethetsz.

Torokfájás

A hagymatea nem kellemes íze miatt szerethető, hanem mert hamar kúrálhatod vele az égő fájdalmat. Pucolj meg egy nagy fej vöröshagymát, vágj rajta egy keresztet, majd főzd addig, míg ki nem nyílik, mint a rózsa. A hagymát vedd ki, és idd meg a meleg főzőlevet. Állítólag finomabb kevés kakukkfű, illetve egy teafilter hozzáadásával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss