Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 táplálkozási tévhit, aminek sokan bedőlnek

default user icon
MME
Vannak olyan étkezéssel kapcsolatos hiedelmek, amelyek nehezen kopnak ki a köztudatból. Az alábbiakat jobb lenne örökre elfelejteni!

1. Csonthéjas gyümölcsre nem szabad inni

Csak abban az esetben, ha a gyümölcs szennyezett, mivel az elfogyasztott víz felhígítja a gyomorsavat, amely így már nem képes ártalmatlanítani a kórokozókat, és azok fájdalmat okoznak. Ezért a gyümölcsöket jobb alaposan megmosni.

2. A gombás ételt nem ajánlott felmelegíteni

Ha a megmaradt és kihűlt gombás fogást azonnal hűtőszekrénybe teszed, semmi nem indokolja, hogy ne melegítsd fel újra.

3. Ehető a lekvár, ha leszedjük róla a penészt

Inkább dobd ki! A romlott réteg eltávolításakor a penészgomba elszórja a spóráit, amelyek növekedésnek indulnak. A penészes ételek fogyasztása idővel májkárosodáshoz vezethet.

4. A barna cukor egészségesebb, mint a fehér

Nem kimutatható, összetételükben csekély a különbség. A barna cukor gyakorlatilag nem más, mint cukornádmelasszal színezett kristálycukor. Mindkettőben ugyanannyi a vitamin és az ásványi anyag. 

5. Az alkohol felgyorsítja az emésztést

Épp ellenkezőleg! Az alkoholos italok bizony gátolhatják a nehéz, zsíros ételek gyomorból való kiürülését. A kivétel néhány gyomorkeserű, ám ezek is csak kis mértékben segítenek.

6. A spenótban rengeteg vas van

Egy régi kutatás publikálásakor állítólag rossz helyre került a tizedesvessző, de tény, hogy még így is elég sok vasat tartalmaz ez a finom zöldség. Ugyanakkor az oxálsavtartalma is jelentős, ami pont a vas felszívódását hivatott gátolni. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek