Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 rejtett veszélyforrás az otthonodban, ami könnyen megbetegíthet

Otthon: a szó a biztonság érzetét kelti, főleg a pandémiás időszakban, amikor a többség minden eddiginél több időt kénytelen a négy fal között tölteni. Miközben szépítgetjük, saját ízlésünkre formáljuk a környezetünket, bizonyára te sem gondoltál arra, hogy bizony jó néhány veszélyforrással is együtt élünk.

Aki számára mindennél fontosabb, hogy a lakása makulátlan legyen, az rengeteget takarít. Ezzel azonban akár lakóhelyünk levegőminőségét is károsíthatjuk. A légzőszervei leginkább azoknak vannak veszélyben, akik napi szinten használnak vegyszereket, ezért nem árt otthon betartani néhány alapvető szabályt. Például hiába van kint hideg, a szellőztetés a téli takarítás során ugyanúgy elengedhetetlen, mint az év egyéb időszakaiban, ahogy az erősebb szerek használatakor is mindig javasolt gumikesztyűt húzni – magyarázza Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

A tisztítószerek csomagolásán nézzük meg alaposan a figyelmeztető négyzet alakú piktogramokat, és igyekezzünk minél enyhébb, vagy figyelmeztető jelzés nélküli terméket választani. Ne felejtsük el elolvasni a szöveges leírást sem, ami arról tájékoztat, milyen károkat okozhat az adott szer. Figyeljük a testünk jelzéseit, és ha érzzük, hogy valami szinte érezhetően irritál belégzésnél, akkor semmiképpen ne hajoljunk fölé. A megfelelő tisztítószerek megtalálásában a Tudatos Vásárlók Egyesületének újonnan elérhető applikációja is segíthet.

Egyre elterjedtebbek a környezetet és sokszor a pénztárcát is kímélő hagyományos szerek, mint az ecet, a szódabikarbóna, a citromsav vagy a mosószóda. Természetesen attól, hogy valami a környezet számára kedvezőbb, ránk még lehet negatív hatással, hiszen ezek ugyanúgy vegyi anyagok, amelyeknek a használatával vigyázni kell. Különösen akkor, amikor ezeket egymással vegyítjük, mint például a vízkőoldásra valóban hatékony ecet-szódabikarbóna kombinációnál, ahol a két anyag heves reakció során lép kölcsönhatásba egymással.

Lehet veszélyes egy fotel?

Furcsa kérdésnek tűnhet, pedig sajnos van valóságalapja. Nem is olyan könnyű kikerülni azokat a bútorokban, kárpitokban található összetevőket, amelyek szintén ronthatják az otthon levegőjének minőségét. Mivel ma már szinte minden legalább részben szintetikus anyagokból készül, a bennük lévő égésgátlók, ragasztóanyagok káros kipárolgásukkal szennyezhetnek. Ugyanez igaz például a laminált padlókra is. Szerencsére ez a hatás idővel fokozatosan csökken. Jó hír, hogy európai uniós szinten figyelik ezeket az anyagokat, és bár a folyamat lassú, de fokozatosan igyekeznek kivonni a termékekből a bizonyítottan káros anyagokat.

A tisztasági festésről

Költözés? Babatervezés? Vagy egyszerűen csak megérett a lakás egy kis felfrissítésre? A tisztasági festés fogalmát mindenki ismeri. A friss felületekért azonban nem érdemes feláldoznia az egészségét. A legjobb penészedésgátló festék az adalékanyag-mentes mész – mondja Simon Gergő, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. Az oldószereket, adalékokat, például penészgátlót tartalmazó festékek hetekig, hónapokig ronthatják a lakás levegőjét idegrendszert károsító kipárolgásukkal, éppen ezért ilyenkor különösen fontos a megfelelő szellőztetés. Csecsemő érkezése előtt sem javasolt kifesteni a szobát. 

Alattomos ellenség: a penész

A hazai lakásokban gyakori hívatlan vendég a penészgomba, megjelenéséhez a nedves falak, a rossz vagy elégtelen szigetelés és a szellőzetlenség is hozzájárulhat. A nedvesedés forrását kell elsősorban megszüntetni – javasolja Simon Gergő. A beázás kezelése, a párátlanító beszerzése ellenére is megjelenhet egy-egy sarokban a penészgomba, melynek rákkeltő toxinjai szennyezik a levegőt. Tudni kell, hogy a meszelt falon nem tenyészik úgy, mint a szerves festéken. Az eltávolítást érdemes először ecettel megpróbálni, ha ez nem vezet eredményre, hipóval is lehet próbálkozni. Ez utóbbi azonban belélegezve is erősen maró hatású, tehát alaposan szellőztessünk ki a használata után! Akkor vegyük csak elő az erős penészirtókat, ha a természetes megoldások kudarcot vallanak. Ezeket is mindig erőteljes szellőztetés mellett alkalmazzuk!

Engedd be a friss levegőt!

A szellőztetés alapvető fontosságú az otthon jó levegője érdekében. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hol és mikor történik. A fűtési időszakban a vidéki települések és a külvárosok kifejezetten rossz levegőjűek is lehetnek. Még most is gyakori a szemétégetés, de a fafűtés is hozzájárul a szennyezéshez. Figyeljük meg, mikor füstmentes kint a légkör, és igyekezzünk akkor szellőztetni. Érdemes naponta követni a szmogjelentést a legszennyezes.hu, a levegominoseg.hu vagy az idokep.hu/szmog oldalakon, és ha rossz levegőt jelentenek, akkor lehet, hogy jobb, ha egy-két napig egyáltalán nem, vagy csak a kora reggeli órákban nyitunk ablakot. És persze bent is legyünk óvatosak: a lakásban ne dohányozzunk, illetve ne égessük oda az ételt!


Szúnyogirtó? 

A szúnyog- és hangyairtó készítményekre is igaz, hogy alapvető funkciójuk szerint mérgek. Valójában nem tudhatjuk, hogy néhány év múlva melyik, most biztonságosnak ítélt és széles körben használt anyagot tiltják majd be, ahogy erre számos példa akadt az utóbbi időben.

Megmentenek a növények?

A szobanövények az ember hangulatának egyértelműen jót tesznek, és persze javítják a levegő minőségét is. A közvélekedés szerint az otthon levegőjét tisztítják, frissítik, sőt, párásítják is a cserepesek. Igaz, erre még nem végeztek itthon olyan méréseket, amelyek igazolnák a sok helyen olvasható állítást, miszerint egyes növények konkrét vegyi anyagokat szűrnek ki a levegőből, de lehet, hogy erre is hamarosan sor kerül.

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss