1. Ízesítsd a tésztát borssal!
A húsvéti sonkához manapság általában édeskés foszlós kalácsot kínálunk. Régi magyar receptgyűjteményekben azonban törött bors is szerepel a hozzávalók között.
2. Vigyél bele színt!
Hármas fonat esetén fess meg egy adag tésztát kakaóporral barnára, egy adagot pedig matchatea-porral, esetleg finomra őrölt pisztáciával zöldre. Minden vendéget lenyűgözöl, ha ezt kínálod a délutáni kávé mellé.
3. Gyakorold be a fonást!
Kezdőként jól teszed, ha nem tésztával sajátítod el a különféle technikákat. A legegyszerűbben úgy szerezhetsz rutint, ha befonod a saját hajadat és a kislányod fürtjeit, vagy sálakkal, nyakkendőkkel, esetleg vastag makraméfonallal gyakorolsz. Kezdd a tanulást a legegyszerűbb kettes és hármas fonattal!
4. Csak lazán!
„Élesben” a megkelt tésztát oszd cipókra, amelyekből lisztezett deszkán sodorj egyforma hosszú és vastag rudakat. Mindegy, hányat fonsz össze, de fontos, hogy a copf laza maradjon, mert a nyers tészta csak így tud kellő mértékben tovább dagadni.
2-es fonat készítése:
3-as fonat készítése:
5. Így süsd aranyszínűre!
A tepsiben duplájára nőtt fonatot sütés előtt ecset segítségével kend meg egyenletesen felvert tojással, hogy szép aranysárga legyen. Ha barnásra szeretnéd, akkor keverj egy kis porcukrot a tojáshoz.
6. Díszítsd magvakkal, cukorszórással!
A tojással megkent nyers kalácsot tetszés szerint meghintheted mákkal vagy más magvakkal, továbbá szeletelt mandulával és dekorcukrokkal. Jégcukrot házilag is előállíthatsz, ha 5 dkg kristálycukrot alaposan elkeversz 1 tk vízzel, majd a képlékeny masszát tésztakiszedőn átnyomkodod egy sütőpapírral leterített tepsibe. Szárítsd a 70 fokos sütőben 30 percig, végül hagyd a kikapcsolt sütőben másnapig.