Az olajos magvak kedvező hatást gyakorolnak a keringésre, fontos elemei az egészséges táplálkozásnak. Vizsgálatok szerint rendszeres fogyasztásuk segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget is.
Kendermag
Ideális arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, csökkenti a koleszterinszintet, optimalizálja a vérnyomást, pozitív hatással van a keringésre. Erősíti az immunrendszert, emeli a szervezet energiaszintjét, 40 százalékos rosttartalma pedig a legmagasabb rosttartalmú gabonákéval vetekszik.
Tipp: Használd fenyőmag helyett! Keverd össze friss bazsalikommal, olívaolajjal, parmezánnal, és máris kész az ízletes házi pesto.
Napraforgómag
Rengeteg folsavat tartalmaz, továbbá fogyasztásakor antioxidánsokat juttatunk a szervezetünkbe. Egészségvédő komponensei között számos antioxidáns hatású anyag szerepel, melyek csökkentik egyes sejtkárosító betegségek kialakulásának kockázatát, ezért különösen hatékony a különféle daganatok és a szívbetegségek megelőzésében. Fitokémiai komponensei beindítják az emésztést, így – ügyelve magas kalóriatartalmára! – időnként a fogyókúra ellenére is kimondottan ajánlott elropogtatni belőle egy keveset.
Tipp: Egy csésze hántolt napraforgómag közel 800 kcal-t tartalmaz, ezért lehetőleg ne tévénézés közben fogyaszd!
Szezámmag
Rendkívül magas a réz-, mangán- és kalciumtartalma, de jelentős mennyiségben található benne magnézium, vas és cink is, a vitaminok közül pedig a B- és E-vitamint, illetve a folsavat érdemes megemlíteni. Javasolt tehát beépíteni az étkezésünkbe!
Tipp: Fogyaszthatod salátába vagy kenyérre szórva, továbbá pörkölve használhatod különböző fogások ízesítésére. Különleges hús- vagy egytálételek készíthetők a segítségével.
Tökmag
A belőle hidegen sajtolt olaj is remek, markáns ízével újjávarázsolhatja a megszokott ételeket is. Kiemelkedő cinktartalma révén a tökmag segít a szervezet védekezőképességének megőrzésében. Gazdag triptofánban, ezért stressz, nyugtalanság és álmatlanság esetén is hatásos.
Tipp: Az apróra vágott magokat keverd zsemlemorzsába, majd sütés előtt forgasd meg benne a csirke- vagy tofuszeleteket.
Lenmag
Olcsó és nagyon kellemes aromájú mag, rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal. Az omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása. Őrölje meg vagy turmixolja, adagolja joghurtba, salátafélékhez vagy akár a kenyértésztába is. Nagyon magas rosttartalma támogatja az emésztést, kedvezően hat a vérzsír- és a vércukorszintre, az omega-3 zsírsavak pedig elengedhetetlenek a megfelelő szívműködéshez, és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
Tipp: Ha legközelebb kenyeret vagy süteményt sütsz, 1 ek őrölt lenmagot és 3 ek vizet számíts minden tojáshoz. Keverd össze, majd hagyd néhány percig állni, utána folytasd a munkát.
Mandula
Nemcsak finom nassolnivaló, hanem az egészség őrzője is! Nagy mennyiségben található benne kalcium, cink, magnézium, kálium, foszfor, réz, vas és szelén, rovábbá E- és B-vitamin. Rost- és fehérjetartalma is jelentős. Fogyasszon belőle naponta 1 maréknyit, ezzel jelentősen hozzájárulhat szíve egészségéhez.
Tipp: Az E-vitaminban gazdag mandulaolaj remek bőrápoló szer. Fürdés után a még nedves bőrbe kell bedörzsölni, amitől az puha, egészséges fényű és bársonyos lesz. A napégés kezelésére is használható.