Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+1 tuti helyettesítő, ha nincs otthon kukoricakeményítő

default user icon
MME
Főzelékek, mártások és sütemények hozzávalói között gyakran szerepel a kukoricakeményítő. Mit tehetünk, ha szükség lenne rá, de éppen nincs otthon? Helyettesítsük bátran a következő összetevők valamelyikével!

Nem minden ételhez kell étkezési keményítő, de nem árt, ha van otthon belőle, ugyanis vannak olyan fogások, melyekhez viszont elengedhetetlen. Ha azonban nem vennénk belőle egy teljes dobozzal, de kellene a kajához, akkor se essünk kétségbe! Mutatjuk, mivel lehet helyettesíteni.

Búzaliszt

Kézenfekvő választás és jól működik – ha nem kell mellőznünk az étrendünkből a glutént. A kukoricakeményítővel ellentétben a búzaliszt fehérjét és rostot, valamint keményítőt tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a kukoricakeményítőt le lehet cserélni lisztre, de többre lesz szükségünk ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el: használjunk kétszer annyi fehér lisztet, mint amennyi kukoricakeményítőt ír a recept. Amire még érdemes figyelni: a búzalisztet először keverjük el kevés hideg vízzel, hogy egy krémes pasztát kapjunk. Így megakadályozhatjuk, hogy a végeredmény csomós legyen.

Burgonyakeményítő

A burgonyakeményítőhöz a burgonyát összetörik, hogy a felszabaduljon a keményítőtartalma, majd porrá szárítják. Finomított keményítő, ami azt jelenti, hogy magas a szénhidráttartalma, és nagyon kevés zsírt vagy fehérjét tartalmaz. Mivel nem gabona, így glutén nincs benne. A burgonyakeményítőt 1: 1 arányban kell helyettesíteni a kukoricakeményítővel, azaz ha a recept 1 evőkanál kukoricakeményítőt igényel, akkor 1 evőkanál burgonyakeményítővel helyettesíthetjük.

Tápióka

A tápióka egy feldolgozott keményítőliszt, amelyet a manióka gyökeréből készítenek. Nálunk lisztként, gyöngyként vagy pehelyként kapható, és remekül helyettesíthetjük vele a kukoricakeményítőt úgy, hogy dupla mennyiséget használunk belőle: 2 evőkanál tápiókával tudunk helyettesíteni 1 evőkanál kukoricakeményítőt.

Rizsliszt

A rizsliszt nem más, mint finoman őrölt rizsből készült por. Az ázsiai kultúrákban gyakran használják desszertek, rizstészta vagy levesek összetevőjeként. Gluténmentes, jó sűrítőszer, ezért hatékonyan helyettesíti a kukoricakeményítőt. A búzaliszthez hasonlóan a tökéletes eredmény eléréshez ajánlott kétszer annyi rizslisztet kell használni, mint amennyi kukoricakeményítőt ír a recept.

Lenmag

Az őrölt lenmag jó nedvszívó, kevés vízzel elkeverve zselét képez. 1 evőkanál őrölt lenmagot keverjünk össze 4 evőkanál vízzel – ez a massza kb. 2 evőkanálnyi kukoricakeményítőnek felel meg. A keverék, és így a végeredmény is szemcsés szerkezetű lehet, ezzel számoljunk, ha ezt a helyettesítőt választjuk! Cserében a süteményeket puhává, morzsássá teszi, ez pl. a muffinoknál még jó is.

+1 Búzadara

A búzadara felszívja a hőkezelés során képződött felesleges nedvességet, ez a tulajdonsága pedig alkalmassá teszi a keményítő helyettesítésére. Megköti a tésztát, miközben puhaságot és sűrűséget ad neki. A keményítőt egyenlő arányban cseréljük ki búzadarára, de mielőtt a süteménybe kevernénk, áztassuk 1-1,5 órán át meleg tejben, vagy kefirben. Ennyi idő alatt a búzadara megduzzad, és a szemcsék kevésbé lesznek érezhetők a végeredményben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss