Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 jel, hogy baj lehet a pajzsmirigyeddel

default user icon
MME
Állandóan álmos vagy, gyakran levertnek érzed magad, nem tudsz fogyni? Lehet, hogy te is pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) szenvedsz. Ha a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem termel, akkor annak számos tünete lehet a lassú anyagcsere-működéstől kezdve a fáradtságig.

Állandóan fáradt vagy

Hiába aludtál éjszaka, reggel mégis fáradtan ébredsz, legszívesebben visszafeküdnél aludni? A fáradtság, az álmosság és az energiahiány számos betegség tünete lehet, de összefügghet a pajzsmirigy-alulműködéssel is. Ha a pajzsmirigy kevés hormont termel, akkor a szervezet működése lelassul, csökken a pulzus, alacsonyabb lesz a vérnyomás, ez indokolja az állandó fáradtságot.

 

Elfelejtesz dolgokat

Tudod, hogy valamit meg akartál csinálni, de egyszerűen nem emlékszel rá, hogy mi volt az. Persze az alváshiány, a stressz és az öregedés is okozhat feledékenységet, rossz memóriát, ahogyan a pajzsmirigy-alulműködés is. Mivel a hormonhiány mindent lelassít, az idegrendszeri funkciókat is megterhelheti.

Magas a koleszterinszinted

Intő jel lehet, ha laborvizsgálat során magas értéket mutat a koleszterinszint. Ha diéta során sem csökken az érték, akkor érdemes további vizsgálatokat kérni és meggyőződni arról, hogy a pajzsmirigyműködés okozza-e a magas értéket.

Század a bőröd

Kipróbáltál már számtalan hidratáló arckrémet, arcmaszkot, de úgy tűnik, semmi sem működik. A száraz és viszkető bőr is a hypothyreosis egyik tünete lehet. Az alacsony pajzsmirigyműködés miatt lassabb a vérkeringés, a bőrsejtek a normális vérellátás egynegyedét-ötödét kapják, emiatt a bőr ráncosodhat, kiszáradhat, repedezhet. 

Emésztési problémáid vannak

A székrekedés egy olyan kínos téma, amit senki sem szeret megvitatni, de ha ilyen tüneteid vannak, akkor ideje felhívni a háziorvosodat. Ahogyan már említettük az alulműködő pajzsmirigy következménye, hogy lelassul az anyagcsere, lassul az emésztés. A nem megfelelő bélműködés, a tápanyag rossz felszívódása székrekedéshez vezethet.

Állandóan fázol

Ha a gyönyörű napsütéses melegben is magadra vennél egy pulóvert, mert fázol, akkor valószínűleg hypothyreosisban szenved. A pajzsmirigy részt vesz a test hő szabályozásában is. Ha lassul az anyagcsere, kevesebb hőt termel a szervezet, emiatt fordul elő az, hogy csökken a testhőrmérséklet is és főleg a kézben és a lábban hidegérzet alakul ki, még a meleg időben is.

 

Ezek a tünetek nem feltététlenül jeleznek pajzsmirigy-alulműködést, de ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni.

ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss