Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 jel, ami vashiányra utalhat

Ha a szervezetben kevés a vas, a test vörösvérsejt-száma lecsökken, és a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez. Ezt az állapotot érdemes gyorsan orvosolni. Ha a következő tünetek közül egyet - vagy akár többet is - tapasztalsz magadon, érdemes kivizsgáltatnod magad!

1. Meglepő ízek

Nem csak terhesség alatt figyelhető meg a jelenség, a vashiány jele is lehet, ha furcsa ételkombinációkat kezdesz el kívánni. Sőt, az is lehet, hogy nem is ételeket, hanem például földet, palát vagy agyagot kívánsz meg hirtelen. Ne ijedj meg, inkább keress fel egy orvost!

2. Körömproblémák

Kanálkörömnek nevezzük, ha a körmök középső része bemélyed vagy ellaposodik. Ezt okozhatja külső trauma is, például ha ráesett egy nehéz tárgy, de ha semmi ilyesmi nem történt, és olyan vegyszereket sem használtál, amire érzékeny lehetsz, akkor nagy eséllyel vashiányra utal.

 3. Bizsergő lábak

Bár az orvosok még nem jöttek rá, hogy mi az összefüggés, de az is a vashiány tünete lehet, ha folyamatosan bizsergést érzel a lábadban, mintha csak hangyák szaladgálnának a bőröd alatt. A vas pótlásával könnyen megszüntethető a tünet.

4. CSEREPES AJKAK

Gyakran kicserepesedik a szád? Ezt okozhatja a száraz levegő vagy a felborult folyadékháztartás, de a vashiány jele is lehet. Mindenképpen érdemes figyelni rá, mert a vashiányban szenvedők nagyjából egyharmadánál jelen van az angular cheilitis nevű speciális betegség, amely a száj sarkainak kellemetlen, fájdalmas kiszáradásával, kirepedésével jár.

5. Hajhullás

Érdemes a vashiányra gyanakodni akkor is, ha erős hajhullást tapasztalsz, mivel a rosszabb oxigén anyagcsere miatt a hajhagymák tönkremehetnek. Szerencsére a vas mennyiségének helyreállása után ezek regenerálódnak, így a hajhullás is megszűnik.

6. Fáradság, sápadtsáG

Végül pedig vegyük sorra a vashiány klasszikus tüneteit is. A sápadtság, a fáradékonyság, a gyengeség, a fizikai és szellemi terhelhetőség csökkenése, a gyakori fejfájás és az alvászavar mind-mind ide tartoznak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss