Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 izgalmas tény, amit nem tudtál a frozen yogurthról

default user icon
MME
A frozen yogurt valójában egy joghurt alapú fagylalt, ami az ízvariációk végtelen skáláját teszi lehetővé. A legnépszerűbb a natúr vagy a gyümölcsös változat, de a klasszikus ízek mellett – vanília, csokoládé, málna, citrom – számtalan különleges ízben is elérhető, mint például az uborka, almás pite, sárkánygyümölcs. A joghurt alapot gazdagíthatjuk akár friss gyümölccsel, akár különböző öntetekkel, magvakkal, müzlikkel, drazsékkal, egyéb toppingokkal, még inkább fokozva az élményt.

1. Sokáig csak amerikai filmekből ismerhettük a frozen yogurtot,  vagy ahogy az USA-ban nevezik, a froyot. Népszerűsége részben a fagylalthoz képest jelentősen alacsonyabb zsírtartalmának is köszönhető, bár érdemes tudni, hogy Amerikában leginkább a porból készült, kevésbé egészséges (és finom) változat elterjedt, míg Magyarországon valódi joghurt és tej felhasználásával, magyar cukrászok ötletei alapján állítják össze a yogok kínálatát.

2. Egy átlagos tejszínes fagylalt zsírtartalma 8-20% között van, ezzel szemben a frozen yogurt tejszínnel még csak nem is találkozik. Így bár alapját joghurt és tej adja, ezek egyikének zsírtartalma sem haladja meg a 1,5%-ot, ezért kalóriában is szegényebb a klasszikus fagylaltnál. Egy adag frozen yogurt körülbelül 90-125 kalóriát tartalmaz.

3. A joghurtnak számtalan kedvező élettani hatása van: pre- és probiotikum tartalmánál fogva alkalmas a hasznos mikroorganizmusok visszatelepítésére a szervezetben, csökkenti a koleszterinszintet, valamint különféle vitaminokat és ásványi sót is rejt magában. És ami a legfontosabb: felgyorsítja a zsír lebontását. Joghurtot ráadásul azok is fogyaszthatnak, akik érzékenyek a tejcukorra, a benne található mikroorganizmusok ugyanis az erjedés során a tejcukor nagy részét lebontják.

4. A Magyarországon kapható frozen yogurt szerencsénkre a valódi, friss, élőflórás joghurt és tej alapú kézműves receptúra szerint készül, és tartósítószert vagy mesterséges színezéket sem tartalmaz. Diétázók is bátran élvezhetik, hiszen a natúr változat teljesen cukormentes, stevia és nyírfacukor teszi édessé, ráadásul a tejcukor-, tejfehérje- és gluténérzékenyeknek sem kell kimaradniuk az élményből.

5. Ahogy léteznek fagylaltmesterek, úgy léteznek “frozen yogurt mesterek” is, vagyis olyan cukrászok, akik folyamatosan újabb és újabb ízeket és ízvariációkat álmodnak meg. Az ilyen kézműves frozen yogurt minőségi, friss alapanyagokból készül, és olyan különleges ízekben létezik, mint az uborka, a sárkánygyümölcs, az almás pite vagy éppen a tojáslikőr.

6. Az önkiszolgáló yogo-zásban az az egyik legjobb dolog, hogy mindenki maga állíthatja össze a kis poharas mennyországát, aminek csak a fantáziája szabhat határokat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss