Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 helyi finomság, amit meg kell kóstolnod Portugáliában

Ezeket ne hagyd ki akkor sem, ha csak egy hétvégi látogatásra érkezel Lisszabonba vagy a déli tengerpartra!
1. Tőkehal (bacalhau) és társai

A fáma szerint a portugálok nemzeti eledelének elkönyvelt tőkehalnak legalább 365-féle elkészítési módja létezik, és egy valamirevaló háziasszony az év minden napján másféle változatban tudja feltálalni. Felhasználás előtt alaposan ki kell áztatni, mert sóban tartósítják.

Gyakran készítik sütőben tejszínes mártással (bacalhau de nata), grillezve (bacalhau grelhado), párolva (bacalhau cozido) vagy krumplival, tojással keverve (bacalhau à brás). A megszokottal ellentétben nem fehérbort, hanem vöröset kínálnak hozzá.

A portugál étrendből kihagyhatatlan halat, pl. a szardíniát, kardhalat és a különböző filéket nemegyszer az étterem előtt sütik faszénparázson. A többféle halból főzött caldo de peixe átmenetet képez a leves és a főétel között.

2. Cataplana

Ez az algarve-i különlegesség frissen kifogott tenger gyümölcseiből készül egy speciális, légmentesen lezárható fémedényben, a cataplanában.

3. Egytálételek

Porto környéke híres a nehezebb, laktató egytálételekről. A cozido á portuguesa többek között húst, kolbászt, burgonyát és káposztát tartalmaz, míg a feijooda a sóletre emlékeztető sonkás, babos étel.

4. Lágy és hegyi sajtok

A gomolyához hasonló queijo fresco sóval, borssal meghintve az igazi. A sajttálakon éppúgy szerepel északról származó hegyi sajt (queijo da serra), mint a déli országrészben készülő juh- és kecskesajt (queijo de ovelha/cabra). Setúbal környékén eredetileg juhtejből készítik a kisméretű, kerek, vastag narancsvörös héjú Azeitão sajtot, amelynek a belseje éretten olyan lágy, hogy kenyeret mártogathatsz bele. Kortyolj hozzá zamatos alentejói vagy a Douro völgyéből származó testes vörösbort!

5. Portugál tejberizs (arroz doce)

A desszertek között ott is klasszikusnak számító tejberizst a nálunk megszokotthoz képest hígabbra főzik, továbbá ünnepi alkalmakkor is kínálják.

Az eredeti portugál recept >>>  
6. Belémi sütemény (pastéis de Belém)

A legismertebb portugál édesség a vaníliakrémmel töltött leveles kosárka (pastéis de nata ). Lisszabonban járva keresd meg a patinás Belém kávéházat, ahol tűzforrón teszik eléd a nevezetes pastéis de Belémet. Ne felejtsd el fahéjjal és cukorral meghinteni!


JELENTKEZZ A MINDMEGETTE NAGY NYÁRI RECEPTVERSENYÉRE ÉS NYERJ!

Izgalmas hetek várják a Mindmegette látogatóit, hiszen július 12-én elindul nyári receptversenyünk. Két héten keresztül várjuk olvasóink grill, könnyű nyári főétel, sütés nélküli desszert és befőzés témájú fényképes receptjeit, melyet a mindmegette.hu oldalon tölthetnek fel.

Megéri velünk játszani, hiszen a játék végén a Mindmegette szakmai zsűrije kiválasztja a különböző kategóriák legjobbjait, akik között az első három helyezettet értékes pénznyereménnyel díjazzuk, az első helyezettek pedig nem kevesebb, mint 100 000 forinttal lesznek gazdagabbak. De a játék itt még nem ér véget! Augusztus 1-jétől olvasóinké lesz a főszerep, szavazhatnak a receptekre, a szavazók között pedig összesen 200 000 forintot sorsolunk majd ki.

Tarts velünk te is, és játssz receptversenyünkön az értékes pénznyereményekért!

Ezek is érdekelhetnek

Friss