Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 gyógyító karácsonyi fűszer testnek és léleknek

default user icon
MME
A legtöbb otthonban már december elejétől érezhető a karácsonyi fűszerek melegséget árasztó illata. Legyen az sütemény, leves, vagy valamilyen főfogás, ilyenkor elengedhetetlenek a klasszikus ünnepi fűszerek, melyek nem csak a végeredményt teszik finomabbá, de az egészségünkre is jó hatással vannak. Következő válogatásunkban most a kedvenceinket szedtük össze, néhány hasznos tudnivalóval kiegészítve.

A karácsonyi sütés-főzés során használt fűszerek jótékony hatással is bírnak. Bátran fűszerezz, és élvezd a gyógyító erejüket!

Szegfűszeg

Eredeti őshazája Indonézia, a mirtuszfélék családjába tartozik. Ízét tekintve igen intenzív, édes-fűszeres és enyhén égető, kesernyés, amit magas illóolaj-tartalmának köszönhet. Az üzletekben egészben, vagy porrá őrölve is beszerezhetjük. A jó minőségű őrlemény sötétbarna színű. A homokszínű árnyalat arra utal, hogy a virágzat szárát is beledarálták. A forralt bor egyik kihagyhatatlan hozzávalója, de a sült húsokkal is nagyon jól működik. Fogfájásra történő alkalmazása igen régi házi jógymód, a fűszer ugyanis enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatása is van. 

 

GYÖMBÉRES, FAHÉJAS, SZEGFŰSZEGES: MÉZESKALÁCS VARIÁCIÓK KARÁCSONYRA! - VÁLOGATÁS >>> 

Kardamon

Nem kizárt, hogy valaki számára még új ez a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer. Az íze kellemesen édeskés, ugyanakkor igen karakteres. A legismertebb fajta a zöld kardamom, amelynek aromája lágyabb és kifinomultabb, míg a fekete kardamomé füstös és friss. A sáfrányhoz és a vaníliához hasonlóan a drága fűszerek közé tartozik, mivel termesztése nagyon idő- és munkaigényes. Megvásárolhatjuk egész szemekben vagy őrölve. Ha frissen daráljuk felhasználás előtt, akkor sokkal intenzívebb lesz az aromája. Természetes gyógyszert használják torokfájás, emésztési zavarok, vagy görcsök esetében, mivel fertőtlenítő, köptető és antioxidáns-hatású. A szív fűszereként is emlegetik.

MÉZES-FŰSZERES POGÁCSA >>> 

Szerecsendió

Azt tudtad, hogy valójában nem dióról van szó, hanem a kisméretű örökzöld fa húsos termésének magja miatt kapta a nevét? Domináns és nagyon jellegzetes az íze, kissé borsos és csípős. Azon túl, hogy a besamelmártás alapfűszere, burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez is kiváló, sőt néhány szárnyas étel, vagy kolbászok ízesítésénél is elengedhetetlen. Jótékonyan hat étvágytalanság esetén, de a reumás fájdalmakat is enyhíti. Csillapítja a köhögést, kedvezően hat a fejfájásra, szédülésre, vagy a magas vérnyomásra is.


Fahéj

Számos édes ételnek ad összetéveszthetetlen ízt ez a Dél-Ázsiából származó fűszer. Válasszuk a kicsit sápadtabb színű fahéjrudakat, mert ezek a jobb minőségűek. Az egészségre gyakorolt hatása sem mellékes, hiszen baktériumülő, vírusölő, ezért előszeretettel alkalmazzák megfázás kezelésére, továbbá görcsoldóként is nagyon hasznos. Krémek, masszázsolajok összetevőjeként is sokszor alkalmazzák, hiszen a narancsbőr ellen is kifejezetten hasznosnak bizonyult.

FAHÉJAS CSIGA, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI >>>

Ánizs

Egy a Földközi-tenger mediterrán partjain őshonos fűszernövényről van szó, ám ha adott a meleg időjárás és a megfelelő mennyiségű tápanyag, hazánkban is termeszthető. Édeskés ízvilágú, a konyhában közszeretettel használják mártásokhoz, süteményekhez, és kekszekhez. Illóolajként használva a benne lévő anthenolnak köszönhetően görcsoldó, köptető és emésztést segítő tulajdonságokkal bír.

ADVENTI MÜZLISZELET >>>

Gyömbér

Főként Kínában, valamint Indiában termesztik. Enyhén csípős, friss, kicsit citromos és fás ízvilággal rendelkezik. A konyhában nemcsak frissen reszelve, hanem szárítva, porrá őrölve is közszeretettel alkalmazzák. Arra figyeljünk, hogy a gumó felülete sima és feszes legyen, mert akkor még biztosan friss. Az egészségre gyakorolt hatását nézve segít csökkenteni a hányingert, és javítja az emésztést, de még az átfagyott lábakra is remek gyógyír.

FAHÉJAS GYÖMBÉRTEA >>>

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss