Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 egészségesnek hitt étekezési szokás, ami megrövidítheti az életed

default user icon
MME
Az egészséges életmód egyik alappillére az egészséges étkezés: az, hogy miből, mikor, mennyit eszünk, alapvetően meghatározza az fizikumunkat, így hosszú távon azt is, mennyi ideig élünk. Vannak azonban olyan egészségesnek gondolt ételek, és étkezési trendek, amelyek sokkal többet ártanak, mint amennyit használnak az egészségünknek.

1. Alacsony zsírtartalmú diéta

Akik azt gondolják, hogy a zsír rossz, és ő minden egészségügyi problémánk okozója, így azt igyekeznek teljesen kiiktatni az étrendjükből, azoknak jelezzük: ne csinálják. A zsír ugyanis - persze nem mindegyik, erről itt írtunk bővebben - a testünk hormonális egyensúlyának kulcsfontosságú eleme -, különösen a leptin hormon termelődéséhez fontos, ami a telítettség-érzés üzenetét az agyba szállítja. Emellett a magas zsírtartalmú ételek, amelyek omega-3 zsírban különösen gazdagok (pédául az olíva-, a lenmag és a mandulaolaj) elengedhetetlenek az szív- és keringési rendszer egészségéhez, és meggátolják, de legalább is mérséklik a szervezet gyulladásos folyamatait.

2. Gyümölcslevek - gyümölcs helyett

Bár a gyümölcs- és zöldséglevek, különösen megfelőlen keverve kétség kívül nagyon finomak, ám nem mindegyik mondható egészségesnek. Első körben zárjuk ki a hozzáadott cukorral tudbózott változatokat. Aztán következzenek a frissen préselt és turmixolt, hozzáadott cukrot nem tartalmazó nedűk: ezek persze mind, kivétel nélkül tele vannak csupa hasznos ásványi anyaggal és vitaminnal, de a zöld növényekből készült italokat a magas oxálsav-tartalmuk miatt jobb, ha mértékletesen fogyasztjuk, gyümölcslevek tekintetében pedig annyi lenne a dietetikusok kérése: azért, ha tehetjük, válasszuk inkább a teljes gyümölcsöt a belőle préselt lé helyett, mert a bennünk lévő tekintélyes mennységű rostra legalább annyira szüksége van a szervezetünknek, mint a vitamindús folyadékra.

3. Fogyókúra ész nélkül

A legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy időnként kampányszerű fogyókúrába kezdenek, majd, amikor már úgy gondolják, hogy eleget sanyargatták magukat, sutba dobják a hetekig, hónapokig tartott elveiket, és újra konrtollálatlanevés-ivásba kezdenek, esetenként a rendszeres sporttal is felhagyva. Ha slankabbak, fittebbek, egészségesebbek szeretnénk lenni, a megoldás minden esetben az életmódváltás, minden más esetben csak kikészítjük a szervezetünket: az állandó súlyingadozás rettenetesen megviseli a szív- és érrendszert, és nem mellesleg kettes típusú cukorbetegséget okozhat.

4. Fehérjét? Kizárólag vörös húsból!

Tény, hogy a vörös hús tökéletes fehérjeforrás, ám egy amerikai kutatás szerint, bármilyen vörös hús túlzott mértékű fogyasztása 20-30% -kal növelheti a vastagbélrák kockázatát. A mindennapi étkezéseink során részesítsük előnyben a szintén rendkívül magas tápértékű, nagy mennyiségű fehérjét tartalmazó hüvelyeseket: babot, borsót, sárgaborsót és a különféle lencséket, és hetente maximum két alkalommal együnk vörös húst - tanácsolják a dietetikusok.

5. Turmix smoothie hátán minden nap

A smoothie-kal nagyjából az a gond, amit feljebb a gyümölcslevek kapcsán írunk: egészségesek, ez tény, de rostok híján kevésbé laktatóak, viszont ha megiszunk egy fél litert, úgy érezhetjük, bőségesen jól laktunk. Aztán rövid időn belül ránktör a falási roham, és ki tudja mire leszünk képesek, hogy azonnal megtoljuk a vércukorszintünket?! Egy, az alma, az almapüré és az almalé tápértékét összehasonlító amerikai tanulmány megállapította, hogy a gyümölcs maga sokkal laktatóbb, mint az almapüré és az almalé, így egészségesebb is, hiszen minden szál rostja, minden miligramm vitaminja, ásványi anyaga és antioxidánsa hasznosul.

6. Kókuszzsír, mindenek felett!

Akár sütés-főzéshez használjuk, akár a teggeli turmixunkat turbózzuk fel vele - jobb, ha vigyázunk a kókuszzsírral: bár növényi olajról van szó, alacsony kalóriatartalommal, és számos pozitív élettani hatással bír, fontos információ, hogy a telített zsírtartalma magasabb, mint a vajé. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége azt javasolja, bánjunk óvatosan vele, és fogyasszuk mértékkel a kókuszdióból préselt olajat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss