Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 hasznos tanács nyárra, ha cukorbeteg vagy!

default user icon
MME
A nagy kánikula az egészségeseket is megviseli, hát még azokat, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek! Ilyenkor a diabéteszesekre is több veszély leselkedik, hiszen a hőség hatással van a vércukorszintre, nem beszélve az esetleges dehidratáltságról, illetve az esetleges lábsérülésekről és sebekről. Íme, Dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusának tanácsai:

1. Hőség és hipoglikémia

A szervezet inzulinfelhasználása nem állandó, több minden befolyásolja, hogy mennyi inzulinra van szüksége. Nyáron az anyagcsere felgyorsul, ami a vércukorszint csökkenését eredményezi, vagyis már eleve nagyobb a hipoglikémia veszélye. Erre rátesz még egy lapáttal az, hogy az embernek kisebb az étvágya, mely szintén alacsony glükózszintet okozhat. Éppen ezért érdemes ilyenkor gyakrabban ellenőrizni a vércukorértékeket, hiszen könnyen lehet, hogy más dózisú gyógyszerre/inzulinra van szükség. Hipoglikémiát okozhat: napozás, leégés, bizonyos alkoholok (pl. bor), nagy melegben való testmozgás, túl kevés szénhidrát, túl sok inzulin/gyógyszer.

2. Érzékeny az inzulin!

Amennyiben inzulint használsz, nagyon fontos annak megfelelő tárolása. Ha utazol, semmiképp se a kesztyűtartóba vagy a bőröndbe tedd, hanem hűtőtáskába, különben a magas hőmérséklet miatt elveszti a hatását. Fontos szabály, hogy nem érheti hosszan közvetlen napfény, felbontás előtt pedig hűtést igényel, ám tilos közvetlenül jégen hűteni, és utána is maximum 27-28 fokos helyiségben szabad tárolni. A tesztcsíkokra, a kezeléshez használt eszközökre is vigyázz (pl. ne tedd azokat folyadék közelébe).

3. Mezítláb csak óvatosan!

A cukorbetegeknek fokozottan oda kell figyelniük a lábaik állapotára (a diabéteszes láb, fekély elkerülése céljából), ezért lehetőleg ne mászkálj mezítláb, lévén ezzel megnő a sérülések, apróbb horzsolások esélye. Minden este nézd át alaposan a lábfejed, a talpad, és az esetleges sebet alaposan fertőtlenítsd le, majd kövesd figyelemmel a gyógyulását.

4. Hőség és párologtatás

A magas páratartalom rontja a hőérzetet, ráadásul befolyásolja a verejtékezést is: nehezíti az izzadást, ami hűtené a testet. Ez még inkább fokozza a „hipózás” veszélyét, ezért a hőségben lehetőleg ne menj a szabadba. Fontos továbbá, hogy a megfelelő párologtatás érdekében kerüld a túl szoros, szűk ruhákat, és inkább valamilyen laza, fehér színű összeállítást viselj.

5. Állandó kapcsolatban

Ma már több olyan készülék és alkalmazás is van, ami megkönnyíti a diabéteszesek életét. Ha a nyári hónapokban túlságosan ingadozik a vércukorszinted, érdemes lehet szöveti cukormonitorozó eszközt alkalmaznod, hiszen azzal szinte folyamatosan tisztában lehetsz az értékekkel. Sokak számára nagy könnyebbséget nyújt a telediabetológia is, melynek segítségével a beteg akár külföldről is szoros kapcsolatban maradhat kezelőorvosával, dietetikusával.

6. Mikor sportolj?

A cukorbetegség kezelésének fontos eleme a testmozgás. Ne hagyjd ki csak azért, mert beköszöntött a meleg: időzítsd a hűvösebb időszakokra, kora reggelre vagy késő délutánra.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss