Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6+1 dolog, amit nem tudtál sertéshúsról

Mint minden egészséges ételnek, a vöröshúsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban. Íme 6+1 ok, amiért érdemes fogyasztani.
1. Magas a hem-vas tartalma

A vérszegénység népbetegség, a Föld lakosságának mintegy ötöde szenved tőle. Ennek hátterében az esetek felében vashiány áll. A vas élelmiszerekkel jut be a szervezetünkbe, ám nem mindegy, milyen formában. A húsok (főleg a vörös húsok, a sertéshús) és a növényekben lévő vasvegyületek kémiai szerkezete azonban eltér egymástól: míg előbbi ún. hem-kötésű vasat tartalmaz, amely akár 35-50%-ban is hasznosul, addig a bab, szója, olajos magvak és zöldfőzelék növényi eredetű, nem­hem-kötésű vas tartalma csupán 5-20%-ban. A vasbevitel növelése gyerekeknek, s terhesség alatt nőknek különösen ajánlott.

2. Kiemelkedő a biológiai értéke

A felvett táplálék biológiai értékét a benne található tápanyagok valóban hasznosuló hányada jelenti. Nagysága függ az adott élelmiszer emészthető összetevőinek arányától.

3. Ötször több B1 vitamint tartalmaz, mint a többi hús

A B1 vitamin legfontosabb szerepet a szénhidrát anyagcserében játszik, emellett az idegrendszer energiaellátása és a szívműködés szempontjából jelentős vitamin. A sertéshús kiemelkedő B1 vitamintartalmát tekintve, ebből ötször többet tartalmaz, mint más húsok, a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin van benne.

4. B12: a DNS vitaminja

A sertéshús vitaminjai közül a B12 is fontos szereppel bír, hiszen genetikai anyagunk, a DNS továbbá az RNS valamint haemoglobin felépítéséhez szükséges; az egészséges vérképzést és a jól működő idegrendszert segíti. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) van jelen, hiánya működési zavart okozhat az idegrendszerben. Korosodással csökken a felszívódás, valamint a nem megfelelő bevitel miatt is egyre nagyobb problémává válhat.

5. Fehérjetartalma építi az izomzatot

A hús, így a sertéshús, teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek testépítő vegyületek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz, mint nélkülözhetetlen építőanyagok járulnak hozzá, emellett kis mennyiségben energiával látják el a szervezetet.

6. Hasznos zsírokat tartalmaz

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. Köretként ajánlott a könnyebb, rostokban és vitaminokban bővelkedő zöldségféléket fogyasztani, valamint fontos tudnunk, hogy a többlet zsír- és koleszterin felvétel nem a húsok, húskészítmények fogyasztásából adódik, hanem többek között az ételkészítéshez felhasznált zsiradék mennyiségéből.

+1. A sertéshús önmagában nem tartalmaz túl sok koleszterint

A sertéshústól sokan amiatt az általános vélekedés miatt tartanak, miszerint magas a koleszterintartalma. Mint minden állati eredetű élelmiszer, a húsok is tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben koleszterint, amely normál esetben nem káros a szervezetre, a magas koleszterin szinttel élőknek azonban figyelni kell a beviteli mennyiségre. Minél soványabb a hús, annál kisebb a koleszterintartalma, azt azonban itt is sokkal inkább a hús sütéséhez használt zsiradék növeli. Amennyiben a sertéshúst kevés zsiradékkal vagy a reformkonyha egyéb fortélyait felhasználva készítjük el, nyugodtan élvezhetjük annak kellemes ízvilágát.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával

Ezek is érdekelhetnek

Friss