1. Fehérkenyér vs barnakenyér
Magyarország fehérkenyér-evő ország. Minden ételünkhöz, amihez kenyér illik, az fehér parasztkenyér. Nem mindenhol van ez így. Németországban például minél északabbra megyünk, annál sötétebb színekkel találkozunk.
2. Finomított és teljes kiőrlésű
A kenyér, ha búzából van, alapvetően kétféle lisztből készülhet: finomítottból és teljes kiőrlésűből. Eltarthatósága miatt, a finomított az elterjedtebb változat, így azonban a gabona elveszíti nagyjából összes jótékony hatását.
A teljes kiőrlésű kenyér viszont, tartalmazza a gabonaszem minden részét, ezért sokkal darabosabb, így a belőle készült kenyér állaga sűrűbb. Hátránya, hogy sokkal hamarabb avasodni kezd, így nem lehet sokáig tárolni.
3. Fogyókúrába is beleillik
A teljeskiőrlésű kenyér tartósabban csökkenti az éhségérzetet, fogyasztásával csökken a kalóriadús tápanyagok felszívódása. Mindekettővel elősegíthetjük a fogyást, így a legtöbb diétába beleillik.
4. Kenyérszínezés
Vigyázzunk azonban a teljes kiőrlésű kenyér vásárlásánál. Ugyanúgy, ahogy a cukrot, a kenyeret is színezhetik, hogy teljeskiőrlésűnek nézzen ki, és drágábban el lehessen adni.
Nem csak búzából készül a kenyér>>>
5. Sütésnél
A teljes kiőrlésű péksütemények és kenyerek tésztája jóval sűrűbb és táplálóbb. Ha otthonra beszerzünk ilyen lisztet, mindenképpen keverjük a finomítottal, amíg nem tapasztaljuk ki új tulajdonságait.
Kenyérsütésre fel>>>
A világ kenyerei>>>
Így válasszunk kenyeret>>>