Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+2 érdekes tény, amit nem tudtál a teljes kiőrlésű kenyérről!

default user icon
MME
Barna színű a teljes kiőrlésű kenyér vagy csak színezik, hogy drágábban megvegyük? Miért és mióta divatos? Tényleg egészségesebb?
1. Fehérkenyér vs barnakenyér

Magyarország fehérkenyér-evő ország. Minden ételünkhöz, amihez kenyér illik, az fehér parasztkenyér. Nem mindenhol van ez így. Németországban például minél északabbra megyünk, annál sötétebb színekkel találkozunk. 

2. Finomított és teljes kiőrlésű

A kenyér, ha búzából van, alapvetően kétféle lisztből készülhet: finomítottból és teljes kiőrlésűből. Eltarthatósága miatt, a finomított az elterjedtebb változat, így azonban a gabona elveszíti nagyjából összes jótékony hatását.

A teljes kiőrlésű kenyér viszont, tartalmazza a gabonaszem minden részét, ezért sokkal darabosabb, így a belőle készült kenyér állaga sűrűbb. Hátránya, hogy sokkal hamarabb avasodni kezd, így nem lehet sokáig tárolni.

3. Fogyókúrába is beleillik

A teljeskiőrlésű kenyér tartósabban csökkenti az éhségérzetet, fogyasztásával csökken a kalóriadús tápanyagok felszívódása. Mindekettővel elősegíthetjük a fogyást, így a legtöbb diétába beleillik.

4. Kenyérszínezés

Vigyázzunk azonban a teljes kiőrlésű kenyér vásárlásánál. Ugyanúgy, ahogy a cukrot, a kenyeret is színezhetik, hogy teljeskiőrlésűnek nézzen ki, és drágábban el lehessen adni.

Nem csak búzából készül a kenyér>>>
 

5. Sütésnél

A teljes kiőrlésű péksütemények és kenyerek tésztája jóval sűrűbb és táplálóbb. Ha otthonra beszerzünk ilyen lisztet, mindenképpen keverjük a finomítottal, amíg nem tapasztaljuk ki új tulajdonságait.

Kenyérsütésre fel>>>
A világ kenyerei>>>
Így válasszunk kenyeret>>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss