Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tuti tipp, hogy ne fogyókúrával indítsd az új évet

default user icon
MME
A karácsony, de leginkább a két ünnep közötti időszak az, amikor ínycsiklandozó fogások kísértenek minket lépten-nyomon. Így nem csoda, hogy könnyen felszaladhatnak azok a nem kívánt plusz kilók, aztán szilveszterkor pedig jön az egyik visszatérő újévi fogadalom; januártól diétázok.

Nos, ennek nem kell minden évben így lennie, hiszen néhány egyszerű módszerrel könnyen elkerülheted az ünnepek alatti elhízást a túlnyomóan zsírban és a szénhidrátban gazdag ételeknek köszönhetően. Kevesen tudják, hogy az ünnepi tömegnövekedés nem karácsonykor, hanem az ezt követő időszakban történik szilveszterrel bezárólag.

Félreértés ne essék, mindez természetesen nem azt jelenti, hogy hanyagolnod kell a töltött káposztát, vagy a nagyi isteni bejglijét, csupán csak ne legyél mohó, és tarts mértékletességet. A következő tanácsok betartásával az ünnepek alatt is egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozhatsz, így nem kell az új évet fogyókúrával indítanod.

1. Soha ne menj üres hassal ünnepi lakomákra, összejövetelekre

Mielőtt elindulsz, dobj be néhány falatot. A túró, a mogyorófélék vagy a csirke pont olyan proteinben gazdag étel, ami segít, hogy később csak keveset egyél. Ha teheted, a menübe iktass be némi zöldséget és gyümölcsöt is, így a rostfogyasztás miatt az emésztésed is jobb lesz.

2. Kisebb adagokat és lassabban egyél

A tányért nem kell minden esetben dugig pakolni, törekedjünk az egyensúlyra. A kevesebb sokszor több, – tartja a mondás – ráadásul már az is bizonyított tény, hogy az ember hamarabb jóllakik, mint ahogyan azt az agya érzékelné. Ilyenkor jön az az érzés, hogy dugig vagyunk, na meg az a bizonyos mondat; ez az utolsó kanál már nem kellett volna. Nem lóversenyen vagy, szóval ízlelj és jól rágj meg minden falatot!

3. Ne akarj diétázni

Az ünnepek alatt inkább a súly megtartása legyen a fő cél, mintsem a fogyás. Ez az időszak amúgy sem erről szól. Erre még bőven lesz lehetőséged az év más szakaszaiban, ne most akard megváltani a világot.

4. Óvatosan az alkohollal

Nem elég, hogy számtalan betegségtől óvhat meg az alkoholfogyasztás minimalizálása, de sokan infarktust kapnának, ha tudnák, mennyi kalória van mondjuk egy pohár koktélokban. Tökéletes alternatíva ilyenkor az ízesített, kalóriamentes víz, az almafröccs, vagy a zöldséglé. Persze nem azt kérjük, hogy még az ünnepi asztalnál se koccints egy pohár jó vörösborral, csupán csak azt, hogy tudd, hol a határ.

5. Mozogj!

Az egy nagyon rossz kifogás, hogy télen nem lehet sportolni. Sétálj nagyokat, korcsolyázz, de ha van egy jó futócipőd, egy melegítőd, sapkád és kesztyűd, még egy picit kocogni is elmehetsz. A testmozgással azon túl, hogy zsírt égetsz, még stresszoldásra is kiváló.

6 ÉTEL, AMI JÓT TESZ A TÜDŐDNEK 

7+3 TUTI KARÁCSONYI FŰSZER, AMITŐL FINOMABB LESZ AZ ÜNNEPI MENÜ 

10 ISTENI KÖRETTIPP A KARÁCSONYI FŐÉTELEK MELLÉ 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss