Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyomorégés, puffadás, hasi görcs? 5 tipp, ami azonnal segít az emésztési gondokon!

default user icon
MME
Ha nem figyelünk oda eléggé, hogy mit eszünk, és mikor, testünk konyhájában hamar nagy összevisszaság lesz. Néhány tudatos lépéssel azonban orvosolhatjuk a leggyakoribb problémákat, mint a gyomorégés vagy a felfúvódás.

A gyomor egészséges működésének egyik titka a rendszeresség, amit hajlamosak lehetünk figyelmen kívül hagyni. Ezért próbálj meg mindennap ugyanakkor reggelizni, ebédelni és vacsorázni.

A gyomorszájtól a vastagbélig tartó, kb. 7 m hosszú bélrendszer olyan, mint egy gigantikus szerkezet. Belső felülete óriási, ha minden redőt, sarkot stb. kisimítanánk, egy futballpályányi területet kapnánk. Az emésztést rengeteg apró idegsejt szabályozza. A vékonybél finom erei megszűrik a megemésztetlen pépes tápanyagot, a vastagbél pedig a széklet és a salakanyag eltávolítására koncentrál.

A nyálban fontos enzimek találhatók, amelyek segítik például a szénhidrátok lebontását. Megkönnyíti az emésztést, ha lassan, komótosan eszel, és alaposan megrágod az ételt. Ha kapkodva falsz, nagyobb darabokat nyelsz le, az étel félig megemésztve kerül a vastagbélbe, ami szintén gyomorpanaszokat, emésztési problémákat okozhat.

Mutatjuk, mire figyelj oda, hogy elkerüld a gyomorpanaszokat, és mit tehetsz, ha felléptek a problémák, hogyan tudod azokat megszüntetni.

Erős felfúvódás

Azonnal segít: Az édesköménytea ellazítja a beleket, megszünteti a puffadást. Hasonló a hatása az ánizsból és a köménymagból készült forró italnak is.
Megelőzésként: Ha a beleid túlzottan érzékenyek, akkor kerülnöd kell a felfúvódást okozó élelmiszereket. Ilyen például a kelkáposzta és a hüvelyesek (bab, lencse, borsó), de hagymát is csak módjával fogyassz. A zöldségek is jobban emészthetők lesznek, ha a főzésükkor 1 liter vízhez 1 kk. szódabikarbónát adsz.

Székrekedés

Azonnal segít: Éjszakára áztass be aszalt gyümölcsöt (pl. szilvát) némi vízbe, és másnap reggel, éhgyomorra fogyaszd el. A finomság magas rosttartalma mozgásba hozza a beleket. Jól bevált szer a bolhamag útifű is. Mindennap oldj fel 1-3 kk. porított készítményt vízben vagy gyümölcslében, és idd meg.
Megelőzésként: Naponta igyál meg legalább 2 liter vizet, valamint fogyassz magas rosttartalmú ételeket. Ne feledkezz meg a mozgásról sem, ez szintén hozzájárul a bélrendszer ideális működéséhez.

Gyomorégés

Azonnal segít: Vegyél be savlekötő készítményt. Ám ne használd huzamosabb ideig – ilyenkor vizsgáltasd ki a panasz okát!
Megelőzésként: Egyél minél több zöldséget és gyümölcsöt, a narancsot, a savanyú uborkát és az almát viszont kerüld. Alvásnál használj még egy kispárnát, vagy emeld meg az ágy fejrészét, hogy enyhítsd a kellemetlen tüneteket.

Görcsölő gyomor

Azonnal segít: Enyhébb gyomor- és bélgörcs esetén a különleges illóolaj- és keserűanyag-tartalmú angyalgyökér teája csodákra képes! Ugyanilyen hatása van a bazsalikomnak is, amely javítja az emésztést.
Megelőzésként: Rendszeresen étkezz, de egyszerre csak keveset egyél. A legfontosabb azonban, hogy kerüld a tartósítószerekkel teli félkész termékeket.

Ha állandóan nassolnál...

Azonnal segít: A fahéj megszabadíthat az állandó nassolási kényszertől, csak keverj a kávédba, a kakaódba vagy a joghurtodba 1 teáskanálnyit! Nemcsak az íze kellemes, hiszen a fűszer a vércukorszintet is csökkenti, amely édességek fogyasztása után hirtelen megemelkedik, majd egy idő után ugyanilyen váratlanul leesik – ettől érzed magad ismét éhesnek.
Megelőzésként: A vaníliaillat bizonyítottan fékezi az éhségérzet kialakulását. Továbbá, ha étkezés után azonnal fogat mosol, valószínűleg már nem fogsz repetázni...

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss