hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp, hogy tovább friss maradjon a kenyér

default user icon
MME
A kenyér akkor a legfinomabb, amikor kiveszik a kemencéből: forró, kívül ropogós, belül omlós. Azonban egy-két nap után már elkezd kiszáradni és bizony a penészgombák is megjelenhetnek rajta. Ha viszont beveted a következő trükköket, akár hetekkel tovább is friss maradhat a pékáru!

1. Száraz, hűvös helyen tárold!

A kenyér kiszáradását két dolog okozza. Az egyik egy kémiai folyamat, a keményítő retrogradációja, ami azt jelenti, hogy amint a kenyeret kiveszik a sütőből, a keményítőmolekula szerkezete megváltozik és kristályosodni kezd. A kristályosodás pedig kiszorítja a vizet a kenyérből, és az szépen, lassan kiszárad. A másik pedig a friss levegő, ami miatt szintén nedvességet veszít a kenyér. Így tehát az első és legfontosabb tipp: a kenyeret mindig hűvös, zárt helyen, zacskóban tárold!

2. Tedd a hűtőbe!

A keményítő retrogradációja a hűtőszekrény hőmérsékletén még gyorsabb, így ha ott tárolod a pékárut, nagyon hamar ki fog száradni. Viszont tény, hogy a hidegben tovább eláll, így ha később pirítóst vagy melegszendvicset készítenél belőle, akkor mindenképp próbáld ki!

3. Tedd a fagyasztóba!

A lefagyasztás megakadályozza a keményítő retrogradációját, így a kenyér meg tudja őrizni a nedvességét. Szóval ha hetekkel később kiveszed a kenyeret a mélyhűtőből, pont olyan friss lesz, mint amikor megvetted a pékségben. Tipp: a kenyeret szeleteld fel, és tedd műanyag dobozba vagy zacskóba fagyasztás előtt!

4. válassz megfelelő zacskót!

A megfelelő hőmérséklet mellett az is fontos, hogy a kenyeret becsomagoljuk, hogy minél kevesebb levegő érje. A kérdés csak az, műanyag zacskó vagy papírzacskó a tökéletes választás? A műanyag zacskóban ugyanis általában tovább marad puha a kenyér, viszont a nedvesség megtartása miatt gyorsabban is penészedik tőle a kenyér - de ez valójában a kenyér típusától függ. Ha „sima” kenyeret, kiflit vagy zsemlét vásárolsz, akkor műanyag zacskóban érdemes őket tárolnod, ha viszont kemény héjú, magvas pékárut, akkor inkább papírzacskót válassz. A kenyérből kicsapódott nedvességet ugyanis beszívja a kemény kéreg.

5. Puhítsd fel a kiszáradt kenyeret!

Már több napja a kenyértartóban állnak a pékáruk, de te friss, ropogós kenyérre vágysz? Akkor tedd be a sütőbe néhány percre! Így olyan lesz, mintha most sütötték volna ki a pékségben! A lényeg, hogy utána rögtön fogyaszd el, mert ha kihűl, sajnos újra visszakeményedik!

ÍGY LESZ ÚJRA PUHA A SZÁRAZ ÉS SZIKKADT KENYÉR: 3 HATÉKONY TRÜKK>>> 

15 ISTENI HÁZI KIFLI, ZSEMLE, KENYÉR, HOGY NE KELLJEN TÖBBÉ A SARKI PÉKHEZ MENNED>>> 

3 ALAPMŰ OTTHONI KENYÉRSÜTÉSHEZ>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss