Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 spórolós tipp, hogy minél kevesebb étel végezze a kukában

default user icon
MME
Az ENSZ környezeti programjának jelentése szerint globális szinten egy főre 121 kilogramm fogyasztói szintű ételpazarlás jut évente, amiből 74 kilogrammért a háztartások felelősek. Pedig a kukába kerülő ételek nagy része megmenthető lenne egy kis odafigyeléssel, tervezéssel.

A jó hír az, hogy a NÉBIH friss hazai kutatása szerint az utóbbi három évben 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége. Vagyis most már „csak” évente 65 kiló élelmiszer landol a szemétben, ami természetesen még mindig nagyon sok. Ha tenni szeretnénk a bolygónkért és megkímélni a pénztárcánkat, érdemes megfogadni a szakértők tanácsait. Íme a javaslatok:

1. Vásároljunk hosszú eltarthatósági idejű alapanyagokat

  • Ha olyan élelmiszerekkel töltjük fel a kamránkat, amelyeknek viszonylag hosszú a szavatossági ideje, kevésbé valószínű, hogy a maradék a kukában végzi.
  • A fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, halak és húsok általában olcsóbbak, mint a frissek, és pontosan annyit használhatunk fel belőlük egyszerre, amennyi az adott ételhez szükséges. A többi a fagyasztóban marad, így nem keletkezik hulladék.
  • A legtöbbet burgonyából dobunk ki – nagy részét sajnos feleslegesen. Ha puha, ráncos, repedezett, zöldes színűvé vált vagy penészes, ne fogyasszuk el, de ha éppen csak csírázni kezdett, egyszerűen vágjuk le a kis hajtásokat, és használjuk fel a burgonyát!
  • A konzervek is tökéletesek, ha a konyhai kiadásunkat szeretnénk csökkenteni. Kaphatóak hozzáadott cukor, só és tartósítószer nélküli konzervek, ezekből bármikor gyorsan készíthetünk egyszerű ebédet, vacsorát.
  • A szárított fűszernövények olcsók, és jól használhatók a főzés során, ezért felesleges friss vágott vagy cserepes növényt venni ha tudjuk, hogy utóbbiakat nem leszünk képesek életben tartani.

 
2. Legyünk előrelátóak - és rugalmasak!

A spóroláshoz elengedhetetlen a tervezés: gondoljuk végig, hogy mikor, mit fogunk főzni. A gondos előkészítés ellenére is előfordul, hogy marad ez-az. Ekkor, a pazarlást megelőzendő, legyünk kreatívak, és használjunk fel minden elemet, ami megvásároltunk és romlandó! Gyakori, hogy a hétvégi főzés után megmarad egy-egy darab zöldség. A jó hír, hogy szinte bármilyen zöldséget lereszelhetünk, és hozzáadhatjuk a rántottához – máris kész a tápláló reggeli! De készíthetünk vegyes zöldségleveseket, pitéket a maradékokból, vagy sajttal elkeverve szószt, amit aztán lefagyaszthatunk. Nagyon jól fog jönni egy könnyű, gyors tésztavacsihoz.

 
3. Ne feledjük: a fagyasztó a barátunk!

Az élelmiszerek lefagyasztása megelőzi a baktériumok szaporodását, így ez az egyik legjobb módja a friss és a főtt maradékok tartósításának - itt talász egy listát arról, hogy mi mennyi ideig áll el a fagyasztóban, ebből a cikkből pedig kiderül, hogy mi az amit TILOS lefagyasztani. 

4. nem kell annyi fűszer!

Számos módja van annak, hogy az ételt ízesebbé tegyük anélkül, hogy túl sok fűszert használnák. Az egészben sült csirkét például süssük magas hőmérsékleten 15 percig, hogy ropogós kéreg keletkezzen rajta, majd ezután tegyük a zöldségeket a sült hús levébe és alacsony hőmérsékleten együtt süssük őket tovább.
Ha a zöldségeket, például a hagymát, a sárgarépát, a paszternákot és a gombát nagy lángon, kevés olajban sütjük, karamellizálják a természetes cukrokat. Az ily módon elkészített zöldségekből ízletesebb lesz bármilyen étel.


5. Ne dobjuk ki a zöldségek héját, végeit

Kerüljük a zöldségek hámozást, hiszen a legtöbbnél a tápanyagok a héjban koncentrálódnak. De a kidobásra szánt héjnak sem kell veszendőbe mennie: mindig fagyasszuk le a felhasználható zöldséghéjat, végeket, és ha elegendő összegyűlt, főzzünk belőle alaplevet. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek