Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 egyszerű tipp, hogy egészségesebb legyen az új év

default user icon
MME
A helytelen táplálkozás következtében a testben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig felesleges víz halmozódhat fel. Cikkünkből most megtudhatjuk, miként előzhetjük meg mindezt.

Decemberben felszaladt néhány kiló? A következő ételek fogyasztásával nemcsak a súlyfeleslegtől szabadulhatunk meg, hanem egészségesebbé és fittebbé is válhatunk. Lássuk, mi segíthet a méregtelenítésben!

1. Tejsavó

A tejtermékek gyártása során visszamaradó anyagot már az ókorban is használták – Kleopátra is! –, hiszen nemcsak egészségesebbé tette fogyasztóját, hanem a bőrét is szebbé varázsolta. Aminosavakat és számos hasznos ásványi anyagot tartalmaz.

Segítő hatásai: Emésztési problémák, májbetegség, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, köszvény esetén. Szépíti a bőrt, segít eltüntetni a narancsbőrt.

Tipp: Turmixoljunk össze 1 db apróra vágott almát, 75-75 ml zsíros és sovány tejet, 50 ml biotejsavót, 1 tk búzacsírát, 1 tk mézet. Tejsavót a bioboltokban, esetleg a drogériákban vásárolhatunk, por alakban is kapható. Kefirrel vagy íróval helyettesítheted. 

2. Sovány hal

Fogyasztása magas fehérjetartalma miatt mindenkinek ajánlott, aki nem allergiás rá. Részesítsük előnyben a soványabb húsú halakat, azaz például a fehér busát, az amurt, a süllőt, a tőkehalat, vagy a hekket.

Segítő hatásai: A-, D-, B1- és B2-vitamin, vas, szelén, cink, jód található benne, ezek élettani szempontból nagyon fontosak a szervezet számára. Fogyasztás előtt locsoljuk meg citromlével!

Tipp: Ha nem kedveljük a halat, egyenünk helyette sovány szárnyast, és használjunk minél több zöldfűszert az elkészítéséhez.

3. Gyógytea 

Inni, inni, inni! A folyadék átmossa a húgyutakat és a vesét, emellett energiát is ad. Ám némely gyógytea még ennél is többet tud! 

Segítő hatásai: A somkóró, a csalán, a gyermekláncfű, a nyírfalevél vagy a zsurló csodás vízhajtó, ezért remek méregtelenítő.

Tipp: Lefekvés előtt 1 csésze citromfűből vagy macskagyökérből készült, nyugtató hatású gyógytea oldja a szorongást, javítja a keringést, segíti az emésztést.

4. Barna rizs

Szeretnénk kicsit könnyebbnek érezni magunkat? Fogyasszunk gyakran barna rizst, amely sok vitamint, ásvány anyagot, élelmi rostot tartalmaz.

Segítő hatásai: Ideális salaktalanító, mivel kevés vízmegkötő nátrium, ugyanakkor sok vízhajtó kálium van benne. Kedvezően hat az emésztésre, a vérnyomásra, a koleszterinszintre, a veseműködésre.

Tipp: Készítsük sok zöldséggel, és bátran használjunk hozzá zöldfűszereket, így főételként is megállja a helyét! 

5. Kígyóuborka

Vitamin- és ásványianyag-tartalmánál fogva tisztító hatással bír.

Segítő hatásai: Az uborka leve önmagában, de más zöldségek levével keverve is hatékony vízhajtó és méregtelenítő ital, szebb lesz tőle a haj, a bőr.

Tipp: Dörzsöljük át arcunkat a friss uborkaszeletekkel. Már nagyanyáink is tudták, hogy külsőleg használva remek szépítő!

Ezeket kerüljük!

Kóla: A túl sok koffein és cukor gyengíti a csontokat. Helyette inkább Fogyasszunk ásványvízzel hígított gyümölcsitalokat.

Sült krumpli: Többnyire túl sós és zsíros. Helyette inkább a főttburgonya-szeleteket zsír nélkül, finoman pirítsuk meg vékonyan kiolajozott serpenyőben. Szórjuk meg snidlinggel.

Ajánljuk még: 

6 REJTETT VESZÉLYFORRÁS AZ OTTHONODBAN, AMI KÖNNYEN MEGBETEGÍTHET >>>

5 OK, AMIÉRT MINDEN REGGEL EGYÉJSZAKÁS ZABKÁSÁT KELLENE ENNED - RECEPTEKKEL! >>>

GLUTÉNMENTES, VAGY MÉGSEM? ERRE FIGYELJ, HA KRUMPLIT ENNÉL >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss