Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

 5 táplálkozási tipp az egészségesebb fogsorért

Fogaid egészségét elsősorban a helyes szájhigiéniával tudod megőrizni. A nem megfelelően ápolt fogak eleinte csak esztétikai problémát okoznak (lepedék, elszíneződés), amely kellemetlen lehelettel társulhat. Később azonban íngyulladás, fogszuvasodás okozhat fogfájást, amely csak rövid ideig enyhíthető fájdalomcsillapítókkal. Jobb tehát megelőzni a bajt, hogy elkerüld a kellemetlen fogorvosi beavatkozásokat.

Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni a megfelelő szájhigiéniát?

A rendszeres fogmosás még nem minden esetben egyenlő a megfelelő szájhigiéniával! Ha nem mosol fogat elég alaposan, akkor a lepedék megtapad a fogfelszínen és fogkővé alakul. Ez a fogszuvasodáshoz vezető út első lépcsőfoka. Fontos, hogy fogaid minden oldalát körültekintően tisztítsd meg puha sörtéjű fogkefével. A fogközöket pedig fogselyem használatával szabadíthatod meg a lerakódásoktól.

Ha elhanyagolod az alapos fogmosást, akkor a fogkő hamarabb kialakul a fogzománcon. Ennek felületén a baktériumok könnyebben megtelepednek, és az általuk termelt savak jelentősen károsíthatják a fog felületét. A gyulladt íny kipirosodik és vérzik, hosszú távon pedigfogínysorvadás,majd fogvesztés is felléphet. Ezért már az enyhébb panaszok esetén is érdemes fogorvoshoz fordulni, hogy még időben kezelni lehessen a kialakuló elváltozásokat.


Fogadd meg ezt az 5 táplálkozási tippet, ha egészségesebb fogsort szeretnél

Az egészséges fogakhoz a helyes táplálkozás is hozzájárul! Ha megfogadod az alábbi tippeket, máris sokat tettél azért, hogy a fogaid sokáig egészségesek maradjanak.

1. Fogyassz kalciumban gazdag ételeket!

A fogakat és a csontokat legnagyobb mennyiségben a kalcium építi fel. A tejtermékekben sok kalcium található, ezért érdemes rendszeresen tejet, joghurtot és sajtokat fogyasztanod. Ha inkább a zöldségeket kedveled, akkor a kelkáposzta vagy a brokkoli járulhat hozzá a természetes kalciumpótláshoz.

2. Kerüld a cukros ételeket!

A cukor elsőrangú tápanyag a szájban élő baktériumok számára. A cukor felhasználása során a kórokozók savas közeget hoznak létre, amely károsítja a fogzománcot. Eleinte csak fellazul a szerkezete, de idővel ki is lyukadhat, ez okozza a fogszuvasodást. Cukor nemcsak az édességekben van, hanem számos üdítőitalban is, ezért lehetőleg ezeket is mellőzd.

3. Hanyagold az elszíneződést okozó italokat!

A fogak elszíneződéséért nem csak a dohányzás tehető felelőssé. Persze a nikotin lerakódva a zománcra barnásra színezi el a fogakat, ami újabb ok a dohányzás abbahagyására. Azonban a vörösborban, a fekete teában és a kávéban is vannak olyan vegyületek, amelyek lerakódva a fogfelszínre sötétebbé teszik annak árnyalatát. Ezért érdemes ezeket az italokat mértékkel fogyasztani.

4. Ne moss fogat közvetlenül étkezés után!

A gyümölcsök és az üdítőitalok savtartalma szintén fellazíthatja a fogzománc szerkezetét, ezért nem szabad azonnal fogat mosni étkezés után. Ugyanis a dörzsölés hatására sokkal jobban roncsolódhat a savas ételek miatt meggyengült fogzománc. Hagyd, hogy érvényesüljön a nyál természetes tisztító hatása. Elegendő, ha naponta kétszer mosol fogat, de az legyen alapos!

5. Igyál sok vizet!

A vízzel való öblögetés segít az étkezés után a szájban lerakódott ételmaradékok nagy részének eltakarításában. A víz nem károsítja a fogak felületét, ellentétben a cukros üdítőkkel vagy a szénsavas italokkal. A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás hozzájárul a normális mennyiségű nyál termelődéséhez, amely fenntartja a szájban a szükséges egyensúlyt. A kiszáradt nyálkahártya nehezebben áll ellen a kórokozónak és a fertőzéseknek, védelme érdekében pedig napi 2-3 liter víz fogyasztását érdemes alapvetően célként kitűzni.

Fordulj orvoshoz, mielőtt túl nagy lesz a baj!

A legjobb megelőzés, ha rendszeresen jársz fogászati szűrővizsgálatokra, hiszen a szakember már akkor észreveszi az elváltozásokat, amikor számodra még nem is okoz panaszt vagy fájdalmat. Érdemes félévente eltávolíttatnod a lerakódott fogkövet is. Így nemcsak megelőzheted a fogszuvasodást, hanem a vizsgálatot is letudod egy füst alatt.

Ha a fájdalom csak időnként jelentkezik, akkor se hanyagold el, hiszen érdemes utánajárni a baj okának. A gyulladt és vérző íny sokszor nem is okoz fájdalmat, azonban a kezeletlen fogínygyulladás átalakulhat fogínysorvadássá, amely a fog elvesztésével is végződhet. Ezért a legkisebb elváltozás esetén is keress fel egy fogorvost!

A fogak egészségét nemcsak a helyes szájhigiéniával tudod fenntartani, hanem a megfelelő táplálkozással is. A kiegyensúlyozott, egészséges étkezés ellátja a fogakat a megfelelő ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Emellett érdemes a fogat károsító ételeket és italokat is mellőzni, főleg a túlzottan savas vagy cukros készítményeket. Bármennyire is odafigyelsz fogaid épségére, a rendszeres fogászati szűrővizsgálatokra mindenképpen szükség van, legalább évente egyszer.

Ezek is érdekelhetnek