Friss paradicsommártás
5 db paradicsom
1 db peperoni paprika
6 dkg fekete olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
1/2 tk oregánó
só
frissen őrölt bors
1. A paradicsomot metsszük be kereszt alakban, mártsuk forrásban levő, majd hideg vízbe, aztán húzzuk le a héját, és aprítsuk fel. A magháza eltávolítása után daraboljuk apróra a paprikát, a fokhagymát szeleteljük fel, az olajbogyót pedig vágjuk karikákra.
2. Forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg rajta a fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot, az olajbogyót és a paprikát. Fűszerezzük az oregánóval, sóval és borssal. Forraljuk fel még egyszer, majd vegyük le a tűzről.
Elkészítés: 25 perc
Tippünk: Aki édesebben szereti, adjon hozzá egy-két csipet cukrot.
Három sajtos öntet
2 ek olaj
1 ek liszt
2 dl húslevesalaplé
1 dl tejszín
10 dkg márványsajt
3 dkg reszelt parmezán
10 dkg ricotta
8 dkg durvára vágott dió
őrölt fehér bors
só
1. Forrósítsuk fel az olajat, szórjuk rá diót és a lisztet, és pirítsuk meg kissé. Öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük 10 percig.
2. Morzsoljuk bele a márványsajtot. Amint olvadni kezd, adjuk hozzá a ricottát és a parmezánt, valamint a felaprított snidlinget. Ízesítsük kevés sóval.
Elkészítés: 30 perc, 4 személyre
Gombamártás
20 dkg csiperkegomba
0,8 dl olaj
1 fej hagyma
1 ek liszt
0,5 dl sherry
2,5 dl húslevesalaplé
2 dl tejföl
só
kakukkfű
őrölt fehér bors
1 csokor snidling
1. Szeleteljük fel a gombát. Aprítsuk fel a hagymát, és fonnyasszuk meg a felforrósított olajon. Keverjük hozzá a gombát, szórjuk meg a liszttel, pirítsuk együtt néhány percig, majd öntsük fel a húslevessel.
2. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet kakukkfűvel, és főzzük 10 percig. Öntsük hozzá a bort, keverjük bele a tejfölt, és kis lángon forraljuk néhány percig. Végül keverjük bele a felkarikázott snidlinget is.
Elkészítés: 30 perc, 4 személyre
Szardellás olajbogyómártás
0,75 dl olívaolaj
12,5 dkg zöld olajbogyó
2 ek kapribogyó
2 ek szardellafilé
2 ek balzsamecet
fehér bors
1. Aprítsuk fel a kétféle olajbogyót, a kapribogyót és a szardellafilét.
2. Keverjük őket az olajhoz a balzsamecettel együtt, és borsozzuk meg. Ha túl sűrű, hígítsuk még 1-2 tk olívaolajjal.
Klasszikus pesto
1 dl olívaolaj
6 dkg fenyőmag
1 csokor bazsalikom felaprított levelei
4 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt parmezán
só
frissen őrölt bors
1. Daráljuk le a fenyőmagot. Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, a bazsalikomot és a parmezánt.
2. Kis adagokban csorgassuk hozzá az olajat, és alaposan keverjük össze. Végül sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint.
Elkészítés: 20 perc, 4 személyre
Tippünk: A pesto jól tűri a mélyhűtést is. Adagoljuk jégkockatartóba, és fagyasszuk le.