Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 rossz szokás, amivel terjesztheted a vírusokat

default user icon
MME
A koronavírus terjedése óta fokozottabban figyelünk az egészségünkre, a higiéniára, környezetünk tisztaságára. Ám nem csak a COVID-19 esetén kellene betartani azokat az egyszerű szabályokat, amivel megakadályozhatjuk a vírusok terjedését, legyen szó, akár egy influenzáról, vagy calicivírusról. Íme néhány rossz szokás, ami kifejezetten kedvez a vírusok terjedésének.

A fertőzésekre való fogékonyságot számtalan tényező határozza meg. Még az egyébként teljesen egészséges egyéneknél is különböző a fertőzések gyakorisága, ugyanabban a körben és körülmények között ugyanaz a kórokozó az egyik embert megbetegíti, a másikat pedig nem. Ezt befolyásolja a genetikai háttér, a védő felszínek, a bőr, a nyálkahártyák aktuális állapota, a táplálkozás, a higiénés körülmények stb. 

Sajnos vannak olyan rossz beidegződések, szokások, amelyek szinte utat nyitnak a vírusoknak. Mutatjuk, melyek ezek.

Betegen mész közösségbe

Ha fertőző beteg vagy, akkor nem helyénvaló, hogy munkába, vagy bármilyen közösségbe mész, mert megfertőzhetsz másokat is. Ha úgy érzed, hogy influenzás vagy, vagy ha hőemelkedésed, lázad van, akkor maradj otthon.

Nem mosol kezet

A kézmosás elmulasztása is azzal jár, hogy veszélyezteted mások egészségét is. Mindig moss kezet mielőtt elmész mellékhelyiségre, utána főleg. Étel készítése előtt és utána is moss kezet. Minél gyakrabban és alaposabban mosod meg a kezed, annál kisebb az esélye annak, hogy a baktériumok megtapadjanak a kezeden.

Levegőbe köhögsz, tüsszentesz

Sokszor találkozunk olyan esettel, amikor az utcán, vagy tömegközlekedési eszközön, vagy akár egy társaságban valaki úgy tüsszent, vagy köhög, hogy nem tesz semmit a szája elé. A tüsszentésben lévő baktériumok gyorsan terjednek a levegőben. Orvosok szerint sose tüsszentsünk, vagy köhögjünk takarás nélkül bele a levegőbe, vagy a puszta kezünkben. Ha nincs időnk zsebkendőt elővenni, akkor takarjuk el az arcunkat az alkarunkkal és könyökhajlatunk belső felével.

Puszta kézzel nyúlsz a boltban az élelmiszerért és visszateszed

A boltokban sokan kézzel fogják meg a pékárut, vagy a gyümölcsöt, majd ha valami miatt nem tetszik nekik, vagy mégsem szeretnék megvenni, akkor visszateszik. Gondolj arra, hogy te sem ennél meg olyan ételt, amit már más összefogdosott. Az élelmiszerek elvételéhez használh csipeszt, vagy zacskón keresztül fogd meg!

Tunkolsz a közös mártásba!

Kivel ne fordult volna már elő, hogy ha valamilyen szószt evett, belemártotta a chipset, lenyalta róla, majd újból beletunkolta a mártásba? Ha társaságban vagy, sose csinálj ilyet, ugyanis a szádból baktériumok kerülhetnek az ételbe, amelyek fertőzéseket okozhatnak.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek