Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 reggeli, amivel jobb, ha óvatos vagy!

A reggeli kiemelten fontos étkezés - ez már únásig ismert és ismételgetett tény, így aztán mindannyiunknak meg is van, hogy mit is fogyasztunk ilyenkor szívesen. Ám van néhány fogás, amivel nem árt óvatosnak lennünk: lehet, hogy elsőre csábítónak, sőt, van, amelyik kifejezetten egészségesnek tűnik, de egyáltalán nem biztos, hogy jót teszünk vele a szervezetünknek!
Szendvics

A reggeli klasszik - ám egyáltalán nem mindegy, hogy miből készül! A legrosszabb, ha zacskós fehér kenyérben, adalékanyagokkal telenyomott felvágott, és tejet nyomokban tartalmazó sajt van. Mivel ezek hosszan elálló és viszonylag olcsó termékek, jó ötletnek tűnnek, ám roppant egészségtelenek. Ennél már csak a szendvicsautomatákban sorakozó előre gyártott háromszögszendvicsek lehetnek rosszabbak - tisztelet a kivételnek. Érdemesebb teljes kiőrlésű pésüteményt választani, jó minőségű, magas hústartalmú, esetleg bio-felvágottat és drágább, és hosszan érlelt, valódi tejből készült sajtot belerakni, és persze sok friss - alaposan megmosott zöldséget!

Virsli

A virslivel ugyanaz a probléma, mint a felvágottakkal, rengeteg adalékanyagot tartalmazhatnak, így érdemes odafigyelni arra, hogy a magas hústartalmú terméket válasszuk. Ezek általában a drágábbak, de ha összevetjük az összetevők listáját, látható, hogy megéri.

Édes finomságok

Olaszországban és más mediterrán országokban az édes reggeliknek van hagyománya: croissant, lekváros kenyér, csokikrém... Remekül hangzik, de nem biztos, hogy annyira jó ötlet. Ugyanis nem tesz jót a szervezetünknek, ha az éjszakai pihenés után a rengeteg gyorsan felszívódó szénhidráttal azonnal az egekbe lőjük a vércukorszintünket. Ha mindenképpen ragaszkodunk az édességekhez, akkor se a bolti, előrecsomagolt termékeket válasszuk, mert azokban a rengeteg cukor mellé még a különféle adalékanyagok is társulnak. A legjobb, ha magunk készítjük, de ha van egy jó, minőségi termékeket gyártó pékség a közelünkben, akkor vásároljuk ott meg a reggelire való péksüteményt!

Gabonapelyhek

Lehet, hogy a kartondobozon lévő mesefigurák vonzóak a gyerekeknek, ráadásul az is fel van tüntetve a dobozon, hogy mennyiféle vitamint tartalmaz, az viszont már az apró betűs rész, hogy emellett mennyi adalékanyagot és cukrot , amire nem lenne semmi szükség. Sokkal előnyösebb és, még olcsóbb is otthon elkészíteni a saját változatunkat például zabpehelyből és friss vagy aszalt gyümölcsökből, olajos magvakból.

Gyümölcslevek

Finomak és egészségesnek tűnnek, de a dobozos üdítők szinte alig tartalmaznak gyümölcsöt - színezéket, aromákat, cukrot és tartósítószereket viszont annál inkább. Ráadásul hamis teltségérzetet biztosítanak: rövid időre elfedik az éhséget, megnyomják a vércukorszintet, ami aztán hamarosan, még tízórai előtt, hatványozott erővel üt vissza! Ha gyümölcslére vágyunk, jobb, ha frissen facsart, vagy hozzáadott cukor nélkül készült, 100%-os gyümölcstartalmú változatot választunk, vagy lecseréljük egy határozottan laktatóbb smoothie-ra.

Persze, ha nagyon szeretjük ezeket a termékeket és néha elcsábulunk, az nem jelent akkora problémát. A gond inkább azzal van, mindig ugyanazt a nem túl szerencsés menüt reggelizzük.

7 ZSÍRÉGETŐ REGGELI A LAPOS HASÉRT >>> 
A 7 LEGJOBB REGGELI, HA ELMÚLTÁL 40 >>> 
4 TIPP, HOGY MINDIG AZT REGGELIZD, AMI A LEGJOBB! >>> 
EZ A TÖKÉLETES REGGELI A CSILLAGJEGYED SZERINT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss