Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 pofonegyszerű, extra salátaöntet házilag

default user icon
MME
Egy saláta akkor finom, ha frissek és finomak az alapanyagok, és persze, ha finomamártás. Összegyűjtöttünk öt egyszerű, pikáns változatot.

A salátáknál, a sokféle hozzávaló végül a megfelelő öntettel együtt ad tökéletes ízélményt. Hiába frissek az alapanyagok, ha túl híg vagy túl fűszeres a mártás, nem ízlik majd senkinek a saláta. A profik szerint – függetlenül attól, hogy a könnyű vagy a sűrű dresszingeket szereted – mindig az a legfontosabb, hogy eltaláld a savanyú íz és a fűszerek helyes arányát. Természetesen a hozzávalók minősége sem elhanyagolható: inkább vásárold meg a drágább, ám minőségi salátaolajokat, eceteket. Megéri beruházni, mert egyszerre keveset használsz felbelőlük, és bontottan is sokáig elállnak.

Fontos: A salátába friss zöldfűszerek valók, mert aromásabbak a szárítottaknál. Ám bánj velük csínján, és az intenzív ízűeket ne kombináld!

A friss, főleg a leveles salátákhoz híg marinádokat, a laktató (hússal, burgonyával, tésztával, rizzsel gazdagított) salátákhoz sűrűbb önteteket, például majonézt vagy sajtos dresszinget készíts!

5 alap dresszing receptje:

1. Klasszikus vinaigrette

4 ek fehérborecetet összekeverünk ½ tk mustárral, 6 ek olívaolajjal, csipetnyi sóval, cukorral és őrölt borssal. Végül beleforgatunk 2 kis fej, vékonyra karikázott vöröshagymát.
Kb. 580 kJ (140 kcal) / adag.

2. Mediterrán vinaigrette

1 ek világos balzsamecetet összedolgozunk 3 ek citromlével, csipetnyi sóval és cukorral, valamint őrölt fekete borssal, majd cseppenként belekeverünk 6 ek olívaolajat. 1-1 ág petrezselyemzöld és bazsalikom leveleit lecsipkedjük, és ¼ csokor metélőhagymával együtt finomra aprítjuk. A zöld fűszereket a vinaigrette mártásba vegyítjük, és legalább 10 percig állni hagyjuk.
Kb. 580 kJ (140 kcal) / adag.

3. Juhsajtos dresszing

5 dkg finomra morzsolt juhsajtot összekeverünk 2,5 dl krémes állagú joghurttal, majd 2-3 ek citromlével és 1 ek olívaolajjal. Beleforgatunk 1 szál vékony karikákra vágott újhagymát, végül sóval, borssal ízesítjük. Finomra aprított fekete olajbogyót is keverhetünk hozzá.
Kb. 410 kJ (100 kcal) / adag.

4. Hamis majonéz

2 tojást keményre főzünk, a sárgáját apró lyukú szitán vagy fokhagymaprésen átpasszírozzuk, a fehérjét finomra aprítjuk. Összekeverjük kb. 1,5 dl tejföllel és 1-2 apró fej, finomra aprított vöröshagymával, végül 1-2 tk közepesen erős mustárral, kevés sóval és őrölt borssal fűszerezzük.
Kb. 580 kJ (140 kcal) / adag.

5. Aioli (fokhagymás mártás)

Présen átnyomunk 2 gerezd fokhagymát, 2 tojássárgáját enyhén megsózunk, és robotgép habverőjével krémesre keverjük. 2 dl olajat először cseppenként, majd nagyobb adagokban a mártásba dolgozunk. A fokhagymával, 1 tk mustárral, sóval, borssal és 1-2 tk ecettel ízesítjük. Lefedve ½ órán át állni hagyjuk.
Kb. 1000 kJ (240 kcal) / adag.

Ezek is érdekelhetnek

Friss