Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, hogy miért érdemes sütőtököt enni

default user icon
MME
A sütőtök az őszi-téli szezon egyik legnépszerűbb zöldsége. Leggyakrabban sütve esszük, vagy krémlevest készítünk belőle. Amellett, hogy a sütőtöknek finom az íze, számtalan pozitív élettani hatása is van, amiért érdemes belőle minél többet fogyasztani.

Tápanyagban és vitaminban gazdag

A sütőtök tele van vitaminokkal, mint például A-, és C-, E-, B2-vitaminnal. Tartalmaz magnéziumot, vasat, a kalóriatartalma pedig viszonylag alacsony.

Egy csésze főtt tök (245 gramm) tartalmaz:
Kalória: 49
Zsír: 0,2 gramm
Fehérje: 2 gramm
Szénhidrát: 12 gramm
Rost: 3 gramm

MAGAS AZ ANTIOXIDÁNS-TARTALMA

A sütőtökben olyan anitoxidánsok találhatóak, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin, amelyek semlegesíthetik a szervezetben a szabad gyököket. A szabad gyökök feladata, hogy elpusztítsák a baktériumokat, ám ha sok van belőlük, akkor betegségeket okozhatnak. A tökben lévő antioxidánsok azonban semlegesíthetik a sejteket károsító szabad gyököket. A magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rákbetegségek kialakulásának kockázatát is. 

Javítja a látást

A látás a kor előrehaladtával romolhat, ám szerencsére vannak olyan ételek, amelyekkel csökkenthető a látásvesztés kockázata, ilyen a sütőtök is. A béta-karotin, amely nagy mennyiségben megtalálható a sütőtökben, az A-vitamin provitaminja. Ez az anyag az, amiből a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani. Az A-vitamin szemünk védelmének legfontosabb vitaminja. Ennek hiánya hosszabbtávon vakságot is okozhat. Az A-vitamin mellett a sütőtökben lutein is van, ami szintén védi a szemet.

Segíti a fogyást

Annak ellenére, hogy a sütőtök tele van tápanyagokkal, viszonylag alacsonyabb a kalóriatartalma. Egy csésze főtt tök kb 50 kalóriát tartalmaz, a 94 %-a pedig víz, emiatt többet ehetünk belőle, mint más szénhirdátforrásokból, például a rizsből, burgonyából. Nagyon jó rostforrás, ezáltal jobban eltelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet.

Javítja a szívműködést

A sütőtök olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek javíthatják a szív egészségét. Magas a kálium , a C-vitamin és a rosttartalma, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban dolgozzon a szívünk. A sütőtök magas az antioxidáns-tartalom megvédhet a rossz koleszterintől, védik az érrendszert, ezáltal is csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss