1. Tele van vitaminokkal
A máj - legyen az libáé, csirkéé, borjúé, marháé, sertésé - a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban ( A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin) és ásványi anyagokban gazdag táplálék. Így nemcsak finom, de egyben nagyon tápláló és tartalmas fogás is kenyérre kenve, ami még ma is nagy kedvenc, ha kirándulni vagy piknikezni indulunk.
2. Többféle ízesítésben is kapható
Míg a 80-as években csak a sima, natúr ízekben lehetett kapni, ma már jó néhány különleges ízesítésben elérhető - például majorannás, kolbászfűszeres, medvehagymás vagy sült paprikás változatban is be lehet őket szerezni.
Akár a hagyományos, akár az extrább verziót választjuk, felhasználásával isteni melegszendvicskrémet is készíthetünk!
Rertró melegszendvicskrém recept
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 30 dkg kenőmájas
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 20 dkg tejföl
- 2 ek mustár
- 3 ek ketchup
- 2 ek majonéz
- só
- bors
- 1 zacskó toast kenyér
- 15 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
1. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, egy tálban villával összetörjük.
2. Hozzáadjuk a kenőmájast, az apróra vágott vöröshagymát, a vajat, a tejfölt, a mustárt, a ketchupot, a majonézt, a sót, a borsot és jól összekeverjük.
3. Egy tepsibe leterítjük a kenyereket, megkenjük a krémmel, a tetejét megszórjuk sajttal.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
3. Mennyei hidegtálakat, leveseket vagy akár főételeket is készíthetünk a felhasználásával
A kenőmájast persze nemcsak „retró” formában lehet fogyasztani. Szuperül passzolnak hozzá a gyümölcsök, esetleg a lencse vagy gomba is, melyek kombinálásával mennyei hidegtálakat készíthetünk.
Sőt, akár levesek vagy főételek alapjául is szolgálhat. Például a májgaluskás zöldségleves vagy a májas rántott palacsinta hamar a család kedvence lehet!
Zöldségleves házi májgaluskával
Hozzávalók:
A májgaluskához:
1/2 fej hagyma
1 ek olaj
1 db kenőmájas
2 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
1 csokor friss petrezselyem
só
A leveshez:
2 ek olaj
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/2 db szárzeller
1 csokor petrezselyem
3 l húsleves/zöldségleves alaplé
Elkészítése:
1. A galuskához az olajon megdinszteljük a megpucolt, apróra vágott hagymát.
2. Egy tálban kikeverjük a kenőmájast (150 g), az apróra vágott petrezselymet, a zsemlemorzsát és az egész tojást, majd hozzáadjuk a megdinsztelt hagymát. Ha sima és sűrű, nokedli állagú tésztát kaptunk, egy fél órára - pont, amíg a leves megfő - a hűtőbe tesszük pihenni.
3. Egy leveses fazékban olajat hevítünk, majd közepes hőfokon megdinszteljük rajta a megtisztított és felkockázott répákat és a zellert, valamint az apróra vágott petrezselymet, és időnként megkeverve, fedő alatt puhára dinszteljük a zöldségeket.
4. Ha a zöldségek megpuhultak, 1,7 liter meleg húslével felöntjük a levesünket, és összeforraljuk.
Egy kisebb lábasban felforraljuk a maradék húsleves alaplét, majd egy kanál segítségével beleszaggatjuk a májgaluskát. Ha szabályosabb levesbetétet szeretnénk, akkor nedves kézzel formázhatunk gombócot is a masszából.
5. Ha feljöttek a nokedlik a felszínre, óvatosan egy tálba szedjük, és a levesünk mellé kínáljuk.
4. Tökéletesen passzolnak hozzá a finom borok
Májételekhez a száraz cabernet savignon vagy a testes bikavér tökéletesen illik. A félédes vagy édes csemegeborokat, valamint a gyümölcsös ízű aszúborokat pedig főként a liba- vagy a kacsamájhoz ajánlják.
5. A csirkemáj boldogsághormon-forrás
Tudtátok? A csirkemájban megtalálható triptofánt szervezetünk a jó hangulatunkkal kapcsolatos szerotonin előállításához használja fel. Tehát - akár a csokoládé - a máj boldogsághormon-forrás.
A cikk elkészültét a Gyulahús Kft. támogatta.