Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, amiért főbenjáró bűn, ha kiöntöd a tészta főzővizét

default user icon
MME
A legtöbb háztartásban a tésztafőzés során megmaradt főzővíz a lefolyóban végzi. Kevesen tudják, hogy van néhány főzési praktika, aminek elengedhetetlen hozzávalója ez a konyhai végterméknek közel sem nevezhető összetevő. Ezután garantáljuk, hogy te is másképpen tekintesz majd a tészta főzővizére.

A tészta főzővizének felhasználása egyrészt az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről és a maradékok újrahasznosításáról szól, másrészt arról, hogy ne hagyunk kárba veszni egy olyan alapanyagot, ami igenis fontos lehet valamilyen szósz vagy például alaplé elkészítésénél. Sőt, dagasztásra, áztatásra is igen jól használható. Túl nagy kincs ez ahhoz, hogy a lefolyóban végezze.

 

1. Keményítőben gazdag

A profi séfek úgy tartják, hogy a keményítőben gazdag folyadék egy olyan kiváló „ragasztóanyag”, ami segíti a szószokat abban, hogy a tésztára tapadjon. Ezért ha például bolognai szószt készítesz, az összeállításnál nyugodtan keverj hozzá legalább egy csészényit a tészta főzővizéből. Ugyanez a helyzet a carbonara esetében is, ugyanis ha sűrű, mégis krémes állagú szószt szeretnél, akkor a tojáskeverékhez is elengedhetetlen ezt a titkos alkotóelem.

2. Áztatásra is tökéletes

Első hallásra lehet, hogy kicsit meredeken hangzik, de sokkal jobb lesz a végeredmény, ha az olyan hüvelyesek, mint például a bab vagy a lencse nem sima vízben áznak egy éjszakán át, hanem a tésztafőzésből visszamaradt folyadékot használjuk erre a célra.

3. A legjobb alaplé

A levesek, krémlevesek, főzelékek elkészítéséhez is nyugodtan használjuk a tésztafőzésből származó alaplevet. Sokkal ízletesebb lesz ételünk, az állaga pedig még kiválóbb.

4. Dagasztás

Nigella Lawson, a híres brit tévés sztárséf, számos gasztrokönyv írója úgy tartja, hogy legyen szó bármilyen kenyérről, a tészta dagasztásához elengedhetetlen a tészta főzéséből megmaradt víz egy részének felhasználása. Hogy miért? Mert így lesz kivételesen puha.

5. Fagyaszd le!

Nem kell minden alkalommal tésztát főznöd, ha szükséged van egy kis alaplére. A tészta főzővizét nyugodtan lefagyaszthatod, hiszen vannak alkalmak, amikor nem szükséges felhasználnod az összeset. Tedd mindezt úgy, hogy jégkockatárolóba adagolod a fölösleget, így amikor szükség van rá a főzések során, csak elő kell kapnod a mélyhűtőből.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek