hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, amiért főbenjáró bűn, ha kiöntöd a tészta főzővizét

default user icon
MME
A legtöbb háztartásban a tésztafőzés során megmaradt főzővíz a lefolyóban végzi. Kevesen tudják, hogy van néhány főzési praktika, aminek elengedhetetlen hozzávalója ez a konyhai végterméknek közel sem nevezhető összetevő. Ezután garantáljuk, hogy te is másképpen tekintesz majd a tészta főzővizére, arról nem beszélve, hogy ezzel te is sokkal környezettudatosabbá válsz és nem fogsz pocsékolni fölöslegesen.

A tészta főzővizének felhasználása jelen esetben nem feltétlenül az élelmiszer-pazarlás csökkentése, vagy a maradék újrahasznosításáról szól, hanem arról, hogy egy olyan alapanyagot hagyunk kárba menni, ami igenis fontos lehet akár egy szósz, egy kiváló alaplé elkészítésénél, ám a dagasztásra, vagy az áztatásra is igen jó hatással van. Túl nagy kincs ez ahhoz, hogy a lefolyóban végezze.

1. Keményítőben gazdag

A profi séfek úgy tartják, hogy a keményítőben gazdag folyadék egy olyan kiváló „ragasztóanyag”, ami segíti a szószokat abban, hogy a tésztára tapadjon. Ezért ha például bolognai szószt készítesz, az összeállításnál nyugodtan keverj hozzá legalább egy csészényit a tészta főzővizéből. Ugyanez a helyzet a carbonara esetében is, ugyanis ha sűrű, ám de mégis krémes állagú szószt szeretnél, akkor a tojáskeverékhez is elengedhetetlen ezt a titkos alkotóelem.

2. Áztatásra is tökéletes

Első hallásra lehet, hogy kicsit meredeken hangzik, de sokkal jobb lesz a végeredmény, ha az olyan hüvelyesek áztatásánál, mint például a bab, vagy a lencse nem sima vízben ázik egy éjszakán át, hanem a tésztafőzésből visszamaradt folyadékot használjuk erre a célra.

3. A legjobb alaplé

A levesek, krémlevesek, főzelékek elkészítéséhez is nyugodtan használjuk a tésztafőzésből származó alaplevet. Sokkal ízletesebb lesz ételünk, az állaga pedig még kiválóbb.

4. Dagasztás

Nigella Lawson, a híres brit tévés sztárséf, számos gasztrokönyv írója úgy tartja, hogy legyen szó bálrmilyen kenyérről, a tészta dagasztásához elengedhetetlen a tészta főzéséből megmaradt víz egy részének felhasználása. Hogy miért? Mert így lesz kivételesen puha.

5. Fagyaszd le!

Nem kell minden alkalommal tésztát főznöd, ha szükséged van egy kis alaplére. A tészta főzővizét nyugodtan lefagyaszthatod, hiszen vannak alkalmak, amikor nem szükséges felhasználnod az összeset. Tedd mindezt úgy, hogy jégkocka tálakba adagolod a fölösleget, így amikor szükség van rá a főzések során, csak elő kell kapnod a mélyhűtőből.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss