Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, amiért a szegfűszeg a kedvenc karácsonyi fűszerünk

default user icon
MME
A tél egyik nagy kedvenc fűszerét már biztosan te is belecsempészted a mézeskalácsba vagy a forralt borba. Azonban nemcsak a jellegzetes „karácsonyíze” miatt szeretjük ennyire, jó néhány pozitív hatása is van az egészségünkre.

A szegfűszeg gyógyászati felhasználása nem újkeletű. Magas eugenol olajtartalmának köszönhetően -ami baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal bír - a szegfűszeget rengeteg egészségügyi problémára alkalmazzák már évszázadok óta. 

Helyreállítja az emésztést

A szegfűszeg hatékonyan segíti a belekben zajló anyagcsere-folyamatok szabályozását. Puffadás, bélmozgás, emésztési zavarok és gyomorfájás esetén is alkalmazható. 

Csillapítja a fájdalmat

Eugenol olaj tartalmának hála fájdalomcsillapításra is használják, főként az ízületi problémákra, valamint  fogfájásra és ínyfájdalomra - nem véletlen, hogy a szegfűszeg sok szájvíz és fogkrém alapanyaga között is megtalálható. 

Antibakteriális tulajdonságokkal bír

A szegfűszegről kimutatták, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segíthet megállítani a mikroorganizmusok, például a baktériumok szaporodását. Egy kémcsőben végzett vizsgálat például kimutatta, hogy a szegfűszeg illóolaj három gyakori baktériumtípust elpusztított, köztük az E. coli baktériumokat, amelyek ételmérgezést okozhatnak. 

Enyhíti a hányingert és a hasmenést

A fűszer nemcsak az emésztésünket segíti, de a hasmenést és a hányingert is tudja csillapítani. Olaja segíthet csökkenteni a terhesség alatt jelentkező hányingert is.

Szabályozza a vércukorszintet

Kutatások kimutatják, hogy a szegfűszegben található eugenol segíti a vércukorszint csökkentését, ugyanis fokozza a cukor felvételét a vérből a sejtekbe és javítja az inzulint termelő sejtek működését.

6 GYÓGYÍTÓ KARÁCSONYI FŰSZER TESTNEK ÉS LÉLEKNEK>>> 

AZ 5 LEGEGÉSZSÉGESEBB FŰSZER A VILÁGON>>> 

 

Ezek is érdekelhetnek