A szegfűszeg gyógyászati felhasználása nem újkeletű. Magas eugenol olajtartalmának köszönhetően -ami baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal bír - a szegfűszeget rengeteg egészségügyi problémára alkalmazzák már évszázadok óta.
Helyreállítja az emésztést
A szegfűszeg hatékonyan segíti a belekben zajló anyagcsere-folyamatok szabályozását. Puffadás, bélmozgás, emésztési zavarok és gyomorfájás esetén is alkalmazható.
Csillapítja a fájdalmat
Eugenol olaj tartalmának hála fájdalomcsillapításra is használják, főként az ízületi problémákra, valamint fogfájásra és ínyfájdalomra - nem véletlen, hogy a szegfűszeg sok szájvíz és fogkrém alapanyaga között is megtalálható.
Antibakteriális tulajdonságokkal bír
A szegfűszegről kimutatták, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segíthet megállítani a mikroorganizmusok, például a baktériumok szaporodását. Egy kémcsőben végzett vizsgálat például kimutatta, hogy a szegfűszeg illóolaj három gyakori baktériumtípust elpusztított, köztük az E. coli baktériumokat, amelyek ételmérgezést okozhatnak.
Enyhíti a hányingert és a hasmenést
A fűszer nemcsak az emésztésünket segíti, de a hasmenést és a hányingert is tudja csillapítani. Olaja segíthet csökkenteni a terhesség alatt jelentkező hányingert is.
Szabályozza a vércukorszintet
Kutatások kimutatják, hogy a szegfűszegben található eugenol segíti a vércukorszint csökkentését, ugyanis fokozza a cukor felvételét a vérből a sejtekbe és javítja az inzulint termelő sejtek működését.
6 GYÓGYÍTÓ KARÁCSONYI FŰSZER TESTNEK ÉS LÉLEKNEK>>>
AZ 5 LEGEGÉSZSÉGESEBB FŰSZER A VILÁGON>>>