Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Állandóan éhes vagy? 5 ok, ami a háttérben lehet

default user icon
MME
Neked is vannak olyan napjaid, amikor úgy érzed, meg tudnál enni egy bivallyal töltött bölényt is, és bármennyit eszel, egyszerűen képtelen vagy jól lakni? Nos, a tudománynak erre is vannak válaszai - most 5 leggyakoribb okot mutatjuk meg, ami a folyamatos farkaséhség mögött állhat.

1. Keveset aludtál

Ha nem alszol eleget, az bizony az étvágyadra is hatással van, ugyanis a ha kialvatlan vagy, az megborítja az éhségérzet szabályozásért felelős hormonok működését, és túlsúlyba kerülnek azok, amelyek  evésre sarkallnak. Így érthető az is, hogy a nem kielégítő mennyiségű, napi 5-6 óra alvás hogyan vezet súlygyarapodáshoz.

 

2. Nem ittál eleget

Tényleg éhes vagy - esetleg inkább csak szomjas? Meglepő lehet, de igen gyakran előfordul, hogy a két érzést összekeverjük. Ezért, ha állandó éhség gyötör, igyál meg egy pohár vizet vagy bármilyen folyadákot, és várj pár percet. Elképzelhető, hogy azonnal el is múlik a farkaséhség. Egyébként is fontos, hogy az étkezésekhez, és két étkezés között is eleget igyál, mert így egyfelől csökken az éhségérzet, másfelől hamarabb úgy érezed majd: jól laktál.

3. Az éjszakai nass

Ha túl sok szénhidrátot eszel egyszerre, az nagyon hamar cukorrá alakul, és felszívódik a szervezetben. Ez a cukormennyiség felpörgeti az inzulintermelést, hirtelen megemeli a vércukorszintünket, és a glükóz tempós beépítésére sarkallja a sejteket. A cukor a vérből villámgyorsan eltűnik, és ez azonnal elindítja az éhségérzetért felelős homonok termelését. Ha tehát lefekvés előtt pizzát vagy süteményt ettél, akkor az éhség akkorára nőhet órák alatt, hogy a korgó gyomrunk akár az éjszaka közepén is felverhet bennünket - de reggel biztosan a "Kaját!" lesz az első gondolatunk!

4. A Ciklusod

A megnövekedett szénhidrát-igény bizony a PMS része is lehet. Ilyenkor megváltozik a hormonháztartás: az inzulinérzékenység fokozódik, ami alacsony vércukorszintet eredményez; a szerotonin-szint viszont csökken - ami viszont arra sarkall bennünket, hogy sok-sok szénhidrátot vegyünk magunkhoz, és már itt is vagyunk a 3. pontban említett szénhidrátbnan gazdag étkezésnél. Ha ezt el akarod kerülni, ilyenkor egyél inkább sok, fehérjében gazdag ételt, halat, tojást, húst, magvakat és dióféléket, így minimalizálahtod a szénhidrát és a cukor iránti vágyat. A koffein és az alkohol szintén komoly hatással van a hormonegyensúlyra, úgyhogy ezekből igyekezz a lehető legkevesebbet fogyasztani.

 

5. túl sokat stressz

Egy-egy stresszes esemény után a vér kortizol szintje gyakran megemelkedik, és úgy is marad, ami azonnal megnöveli az étvágyat. A tested ugyanis ilyenkor úgy érzi, mintha épp csata után lennél, és azonnali energiapótlásra lenne szükséged. Ezért van az, hogy akiknek stresszes az életük, gyakran folyamatosan éhesek: a tesük arra kényszeríti őket, hogy pótolják a "csata" során elhasznált tápanyagokat.
A megoldás az, hogy stabilizáljuk a vércukor- és energiaszintünket azzal, hogy reggelizünk, ebédelünk és vacsorázunk rendesen, de a tízórairól és az uzsonnáról sem feledkezünk meg. Fontos, hogy két étkezés között ne teljen el több idő, mint 3 óra, és hogy 6 óra után lehetőleg ne fogyasszunk szénhidrátot.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss