Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 nyomos indok: ezért egyél nyúlhúst!

Még szerencse, hogy az ember barátai udvariasak. De amikor megmondtuk nekik, hogy a vacsorára tervezett pulyka azért néz ki ilyen furcsán, mert nyúl, egy egészen rövid pillanatig döbbenet suhant át az arcukon.
1. A nyúlhús nagyon egészséges!

A nyúlhús nemcsak finom, (ezt az állítást különben később a vendégek is maximálisan megerősítették) hanem egészséges is, és tele van vitaminnal. Terhes nőknek kifejezetten javasolni szokták a nyúlhús fogyasztását, mivel nagy mennyiségben tartalmaz B12 vitamint, és vasat. A magas vérnyomásban szenvedőknek pedig azért ideális táplálék, mert alacsony a nátriumtartalma. Mindemellett nagyon könnyen emészthető. De számomra a mindent vivő érv az, hogy nagyon finom.

2. fogyokúrázóknak ideális!

 Aki szokott fogyókúrázni, jól tudja, hogy a csirke és a hal az a két húsféle, amit – szigorúan grillezett formában és lehetőleg zöldkörettel – büntetlenül fogyaszthat azok alacsony zsírtartalma miatt. Jó hírem van: a nyúlhús zsírtartalma még a csirkéénél is alacsonyabb, fehérjetartalma ezzel szemben különösen magas. Ezért van, hogy nemcsak a fogyókúrázóknak, hanem kisgyerekeknek, és betegeknek is ajánlott a fogyasztása. 

3. Nem nehéz beszerezni!

A nyúlvacsora főszereplőjét piacon, vagy hipermarketekben szerezhetjük be. (A félreértések tisztázása végett: ebben a cikkben a házinyúlról van szó. A vadnyúl is nagyon finom, bár a húsa esetenként sörétes.) Szóval friss nyúlhúsért érdemes például a Lehel téri csarnokba látogatni, ahová a hét bizonyos napjain érkezik friss szállítmány, a többi napon pedig fagyasztottat lehet vásárolni.

4. Változatosan elkészíthető!

A nyulat egyébként számtalan módon el lehet készíteni, (mi sütőben sütöttük meg, bacon-be tekerve, áfonyamártással és tört krumplival). Húsa kinézetre olyan, mint a csirke, vagy pulykamell, világos, jó állagú, nyersen is gusztusos, semleges szaga van. Nekem ez is szempont: ha túl sokat kell vesződnöm a nyers hússal, vagy olyan kerül a kezembe, ami nem ennyire szép, esetleg erőteljesebb a szaga, akkor mire elkészítem, már el is megy tőle az étvágyam.

5. Jól állunk!

Biztosan kevesen tudták, de mi magyarok Európa második legnagyobb nyúlhús exportőre, és a világ kilencedik legnagyobb előállítói vagyunk. Ennek fényében tényleg különös, hogy ezt a húsfélét csak utánajárással lehet beszerezni. Ahogyan különös az is, hogy az egy főre jutó nyúlhús fogyasztás más országokban akár az évi 9 kilót is elérheti, nálunk mindössze 2-3 deka. 

5+1. érv: a nyúlbogyó szuper a köhögésre!

Aki eleget keresgél a weben, az megtud egyet, s mást. Egy álomfejtéssel foglalkozó oldalról például kiderül, hogy szerencsétlenséget hoz, ha nyúllal álmodunk. Ha viszont az álomban egy országúton üldögélő nyúl szerepel, az azt jelenti, hogy titkos helyre hívogatnak minket. A megfogalmazásból az sajnos az nem teljesen világos, hogy a nyúl hívogat-e titkos helyre minket, vagy valaki más. Nem szabad bosszankodni, ha nyúlbogyókba botlunk valahol, ahol nem számítottunk ilyesmire, mert a nyúlbogyó állítólag kisebb szerencse előjele. 

A nyúllal kapcsolatos hiedelmek, népszokások után nyomozva egy másik forrásból szomorúan értesülhetünk arról, hogy régebben a nyulat terhességi teszt gyanánt használták. Meg voltak győződve ugyanis arról, hogy az állat elpusztul, ha terhes nő vizeletét injekciózzák bele. A nyúlbogyót viszont remek köhögéscsillapítónak tartották.

Végül pedig jó tudni, hogy a kínai horoszkóp szerint a nyúl évében – legközelebb 2023-ban lesz ilyen - előtérbe kerül a gazdagság és a jólét igénye. Ilyenkor nem árt odafigyelni, mert a nyúl annyira szereti a luxust, hogy emiatt a nyúl évében akár még a megfontoltságról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss