Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 nyomos érv, miért főzz és süss minél több pulykahúst!

default user icon
MME
A többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét, így ideális választás az egész család számára, ráadásul változatosan is főzhetünk belőle: levest, hideg és meleg előételt, főételt, sülteket.

A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult, Magyarországon alig fél évtized alatt négyszeresére emelkedett. Hazánk volt a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzete is 5,5 kg/fő/év átlagos fogyasztással, ám ez lecsökkent az utóbbi években, de így sem vagyunk sereghajtók.

1. Zsírszegény

A baromfihúsok közül a pulykahús különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét. A baromfihúsoknak további nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, főzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik. 
A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, zsírtartalma nem éri el az 1%-ot. 

2. Egészséges! 

A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai. A tojásban lévő fehérjét teljes értékű fehérjeként tartjuk számon, az aminosav tartalma majdnem teljes mértékben fel tud szívódni. A baromfihúsokra is általában jellemző, hogy bennük kedvező az aminosavak aránya, ennek következtében nagy a biológiai értékük. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendő, viszont zsírban szegények. A baromfitermékeknek, ezáltal a pulykahúsnak is figyelemre méltó előnye van a táplálkozás szempontjából, a többi állati eredetű élelmiszerrel - húsokkal - szemben.

3. Számtalan módon elkészíthető!

A baromfihúsok mellett szóló érvek közé tartozik az is, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, főzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik. Zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek - például grillcsirke, de említhetnénk a pulykaszárnyat is -, de a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké. Ez ugyancsak fontos szempont az egészséges táplálkozás nézőpontjából.

4. A legkevésbé allergén!

A pulykahús a legkevésbé allergizáló húsfajta, ezért gyerekeknek is ideális választás ebből készíteni ebédet, vacsorát. Emellett a kismamák is bátran fogyaszthatják.

5. Diétás étrendbe is ajánlott!

A bőre nélkül bármilyen fogyókúrán és diétán élők bátran fogyaszthatják. Magas fehérjetartalma miatt táplál, alacsony zsírtartalma miatt energiatartalma alacsony, tehát nem hizlal. 

Hogyan válassz púlykahúst?

Elsősorban Magyar Baromfi Védjeggyel ellátott termékeket keressünk. A védjeggyel ellátott termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, így biztosak lehetünk abban, hogy az ezzel jelölt áruk biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. A védjegy ezen kívül szavatolja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

Pulykás fogásainkat itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss