Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 meglepő dolog, amit nem tudtál a sushiról

default user icon
MME
A sushi jóval több, mint nyers hal és rizs valami zöld levélbe tekerve… Itt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismerjük! Június 18-a a sushi világnapja, szóval nincs is jobb időpont az ismerkedésre. A NetPincér összehozta nekünk ezt a „randit”, hogy felfedje nekünk a sushi rejtett titkait.

1. Sushi = nyers hal? - A sushi valójában nem „nyers halat” jelent, hanem azt, hogy valami „savanyú”. Eredetileg a sushi erjesztett rizsben tartósított hal volt. A folyamat során a rizsből keletkező ecet aminosavakká bontotta le a halat, ami ettől savanykás ízt kapott.

2. Édes, sós, vagy umami – Ez a különleges savanykás íz az umami nevet kapta. A japánok szerint az édes, sós, savanyú és keserű mellett ez az ötödik alapíz. Érdekes, hogy az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak, míg a többi íz csak a nyelv bizonyos területein érzékelhető intenzíven.

3. Egy 19. századi életkülönlegesség - A sushi egy tradicionális japán étel, amelynek hagyományos változatát már az időszámításunk előtt ismerték. Azonban a ma ismert sushit csupán az 1800-as évek közepén alkotta meg egy Hanaya Yohei nevű úr, a mai Tokió városában.

4. Halálos fogás - A fugu, vagyis a gömbhal az egyik legveszélyesebb sushi. Ha nem sikerül a halat megfelelően „méregteleníteni”, akár halálos fogás is lehet. A japán császári család asztalára ezért nem kerülhet soha semmilyen körülmények között gömbhal.

5. Amerikai és portugál recept alapján – Két híres sushi is nyugati találmány. Míg a kaliforniai tekercs nevében is utal amerikai eredetére, a tempuráról már kevesebben tudják, hogy valójában portugál eredetű.

Ha eddig jól sikerült a „randi”, de még mindig kíváncsiak vagyunk pár titokra, további érdekességeket is megtudhatunk a sushiról a következő infógrafikából:

Ezek is érdekelhetnek

Friss