Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tényleg létezik az 5 másodperces szabály? Végre kiderült!

default user icon
MME
Leginkább gyerekkorunkból lehet ismerős az a tudományos szabálynak hitt mítosz, miszerint ha bármilyen élelmiszer leesik a földre, azt még nyugodtan megehetjük, ha azon a bizonyos 5 másodperces időkapunk belül sikerül még felkapnunk. Valóban működik ez a dolog? Nos, most ennek jártunk utána.

Lehet, hogy most sokunkban egy világ omlik össze, de a tudomány mai állása szerint nagyon úgy néz ki, hogy az 5 másodperces szabály csak egy mese a földre hullott finom falatokról. Mindezt persze egy átfogó vizsgálattal be is bizonyították, így a legenda egyértelműen cáfolható.

Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy kiesett a kezünkből az utolsó pizzafalat, csokidarab, vagy éppen egy kekszdarab. Ha szemfülesek voltunk, fénysebességgel vetettük magunk a legjobb falat utána, hogy még beleférjünk abba a bizonyos 5 másodpercbe, amit utána minden szívfájdalom nélkül meg is ettük. Most viszont nagyon úgy néz ki, hogy valóban csak mítosz ez a bizonyos szabály, hiszen egy mélyreható vizsgálat bebizonyította; bármilyen rövid időt is tölt a földön a legjobb falat, nem érdemes megenni.

 

Sokan úgy gondolják, hogy a baktériumoknak időre van szükségük ahhoz, hogy átballagjanak az ételre és megtelepedjenek ott. Ez azonban hatalmas tévedés, ugyanis tök mindegy, mennyi időt tölt a padlón kedvenc falatunk, hiszen akár egy tizedmásodperc is bőven elegendő ahhoz, hogy a fertőzés megtörténjen. Így az a bizonyos 5 másodperces időablak csak egy jópofa legenda.

Azért, hogy a kutatók mindezt tudományosan is alátámasszák, a szakemberek rozsdamentes acélon, kerámián, fán és szőnyegen is tesztelték a szabályt olyan ételekkel, mint dinnye, sima vagy vajas kenyér, illetve gumicukor. A 2560 mérési alkalom után kapott eredményből, ami egyébként öt, harminc és háromszáz másodperces kísérleteket jelentett, bebizonyosodott, hogy a dinnye fertőződött meg a leghamarabb, a gumicukor pedig a legkésőbb. Ennek oka, hogy a baktériumok leginkább nedvesség útján terjednek, így az esetek nagy százalékában akár egy másodperc alatti időtartam is bőven elég az élelmiszer beszennyezésére. 

A teszteket vezető szekértő azért hozzátette, hogy egyetlen falattól igen kevés eséllyel lehet megbetegedni, ám ennek ellenére továbbra is azt javasolja, hogy a földre hullott kaját inkább a kukába, mintsem a szánkba tegyük.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss