Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 különleges gasztrokönyv a karácsonyfa alá

Az év végén megjelent szakácskönyvek közül már szemlézgettünk – most újabbakat ajánlunk ajándékozásra vagy a saját polcodra.
Egy meszely az fél icce – Szabó Magda ízei

Az írónő ragaszkodott a hagyományos ízekhez, és gyermekkorától azokat az ételeket ette, amelyek a hagyatékából előkerült két, kézzel írott füzetben is szerepelnek. Ezeknek a receptjei jelentek meg most nyomtatásban. A régebbi füzetbe az 1800-as évek végén kerültek az első bejegyzések Jablonczay Gizella által. (A Régimódi történetből tudható, hogy ő Szabó Magda édesanyjának, Jablonczay Lenkének a nagynénje.) A másik, valószínűleg későbbi keletkezésű füzet szerzőjét nem ismerjük. A két gyűjtemény közös vonása, hogy a francia konyhát veszik alapul, továbbá nem spórolnak a mandulával, mogyoróval, tojással és a ma már kevésbé hétköznapi velővel, libamájjal, szarvasgombával. Lapozgatás közben kedvet kaphatsz a receptek elkészítéséhez és átérezheted azokat a régi ízeket, illatokat, amelyekben Szabó Magdának is része lehetett.

3990 Ft (teljes ár), Jaffa Kiadó

100% disznó – A legjobb disznóvágós és disznós receptek

Hiánypótló alapművet köszönhetünk Pálinkás Norbertnek, aki a most megjelent könyvében szakavatottan, a konyhában sokat mozgó civilként követi a disznóvágás fontos lépéseit, miközben sorra veszi a sertés részeit, és mindhez kínál legalább egy tradicionális vagy újragondolt receptet. A hurkán és a kolbászon kívül olyan kevésbé ismert ételekre is kitér, mint a tüdőgombócleves, a búbos hús vagy a hájas krémes. Olvasmányosan mesél a sváb, az erdélyi, a szabolcsi vagy a spanyol disznóölési hagyományokról, és a saját élményeire hagyatkozva részletezi a szúrástól a füstölésig eltelő tíz óra eseményeit. A leírásokat és a recepteket Szabó Gábor ínycsiklandó fényképei illusztrálják.

6990 Ft (teljes ár), Geopen Kiadó

Jeruzsálem - A több ezer éves város sokszínű konyhája

Bár Sami Tamimi és a vegetáriánus szakácskönyveiről nálunk is jól ismert Yotam Ottolenghi ugyanabban az évben született Jeruzsálem arab, illetve zsidó negyedében, csak jóval később, Londonban találkoztak és fedezték fel, hogy a közös gyökereken kívül a jó ételek szeretetén is osztoznak. A szerzőpáros könyve 100 otthon is elkészíthető izgalmas receptet tartalmaz sokarcú szülővárosuk konyhájából, a levesektől kezdve, a húsokon és halakon, a zöldségeken és salátákon, a hüvelyeseken és gabonákon át a süteményekig és desszertekig. Miközben az ételcsoportokhoz igazodva képzeletben beutazhatjuk velük Jeruzsálemet, a gazdag fotóanyag segítségével megismerhetjük a muzulmán, zsidó, arab, keresztény és örmény közösségek kulináris hagyományait, főzési szokásait és hozzávalóit.

5990 Ft (teljes ár), Gabo Könyvkiadó

Csak lazán! – Így etesd a családodat

Mindenkinek, aki gyereket nevel, napi szinten kihívást jelent, hogy mit egyen a család: mi az az étel, ami gyorsan elkészül, egészséges, a gyerekek is megeszik, de a felnőttek is jól laknak tőle. Havas Dóra a Lila Füge blogon megszokott kötetlen stílusban, saját fotóival kísérve ajánl reggeliket, uzsonnákat, pillanatok alatt elkészülő vacsorákat, lusta hétvégékre való ebédeket. Nem hiányoznak a halas fogások, a zöldségételek és a desszertek sem, sőt a legkisebbek kedvenceiről is szó esik. Egyik recept sem bonyolult, valamennyi étel népszerű alapanyagokból készül, és mindet tesztelte a szerző két fia. Ha nem szeretsz mosogatni, lapozz rögtön az egylábasos olasz tésztákhoz!

4990 Ft, Lila Füge Produkció   

Akkordokra írt szakácskönyv – GASTROCK

Már a borító is sejteti, hogy a maga nemében egyedülálló szakácskönyvet tarthatsz a kezedben. A szórakoztató 3 in 1 kiadvány egyszerre működik könnyed hangvételben fogalmazott receptgyűjteményként, rockenciklopédiaként, továbbá képregényként. Fábián Anita és Pritz Péter ugyanis sajátos asszociációk révén közkedvelt zenekarok albumaihoz társított 30 receptet. A főzés lépéseit pontosan az adott lemez egymást sorrendben követő dalaihoz igazították és ételfotókkal, valamint a zenekarokhoz kapcsolódó, képregény stílusú grafikákkal illusztrálták. Mire lejár egy lemez, addigra elkészül a hozzá rendelt étel!

5990 Ft (teljes ár), BOOOK Kiadó

9 GASZTROKÖNYV, AMIVEL MEGLEPHETED MAGADAT ÉS SZERETTEIDET KARÁCSONYRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss