Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 konyhai mítosz, amit igaznak hittél, pedig nem az!

default user icon
MME
Szájhagyomány útján terjed, a nagyitól tanultuk, hallottuk a piacon a néniktől... Nem szabad azonban felülni mindennek! Utánajártunk, melyik konyhai mítosz igaz, és melyik az, ami csak mese.

Az alkohol mindig elpárolog

Régóta úgy tartják, ha alkohollal főzünk, az mindig elpárolog az ételből, ám ez nem teljesen igaz. Egy tanulmány kimutatta, hogy az alkohol párolgása függ a hőkezeléstől, az alapanyagtól és a főzési időtől is. A tesztek szerint, ha forrásban levő ételhez hozzáadjuk az alkoholt, és pár perc után levesszük a tűzről, a 85%-a megmarad. 25 perc forralás után 45%-nyi alkohol marad vissza. A rendszeres keverés felgyorsítja az alkohol párolgását, így 30 perc után 35%, 1 óra után 25%, 2, 5 óra után 5% marad az ételben. Fontos tudni, hogy az utolsó 5%-ot sehogy nem tudjuk kifőzni belőle, szóval legközelebb csak óvatosan a vodkás-pennével a gyerekek közelében!

A homár sikít a forró vízben

Ha azt gondolnád, hogy főzés közben a homár könyörögve sikolt az életéért, nagyon is tévedsz. A hang amit hallasz, az a levegő, ahogy kiszökik a páncéljük alól. Gondolj bele, hangszálaik sincsenek...

A jól átsült hús kevésbé veszélyes

Mindaddig, amíg a steak belső hőmérséklete eléri a 145 fokot, biztonságosan ehetőnek tekinthető, még akkor is, ha a hús belseje még rózsaszín. A séfek kiemelték, hogy egy rozéra - mediumra - sütés maghőmérséklete már jelentős pusztítást végez az esetleges kórokozók között, és mivel ezek elsősorban a hús felületén találhatók, egy körbepirítás például egy akár rare steak esetében is elpusztítja őket. E szabály alól kivételt képeznek a darált húsok, amiket legalább 165 fokban kell sütni.

 A leszűrt tésztát hideg vízzel át kell öblíteni

Téves! Ha alaposan átmosod a leszűrt tésztát, eltávolítod róla a sót és a tésztának azon ragacsos rétegét, amire a szósz tökéletesen rá tudna tapadni.

 A paradicsom nyersen egészségesebb, mint sütve vagy főzve

Ne egyél kevesebb sült paradicsomot vagy paradicsomlevest, csak azért, mert aggódsz, hogy a legfontosabb tápanyagokat elveszíti a feldolgozás alatt, ugyanis a paradicsomban lévő vitaminokat nem befolyásolja a hő. Sőt! A bennük lévő csodálatos antioxidáns, a likopén feldolgozva sokkal jobban hasznosul. Kemény sejtfalai miatt a friss paradicsom likopéntartalmának mindössze 4-5 százalékát tudjuk hasznosítani, de a főzés után ennek sokszorosát.


 EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA 30 NAPIG NEM ISZOL MÁST, CSAK VIZET >>> 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA EGY IDEIG NEM ESZEL HÚST >>>

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA NEM ISZOL ALKOHOLT ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek